CEPRIS: Poslanici napadaju sudiju Majića, VSS ne reaguje

Hronika 01. feb. 202112:11
Podeli:
Miodrag Majić Foto:Zoran Lončarević /Nova.rs

Centar za pravosudna istraživanja pozvao je danas Visoki savet sudstva (VSS) da reaguje na ponovljene napade narodnih poslanika na sudiju Apelacionog suda u Beogradu i člana Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) Miodraga Majića.

U saopštenju CEPRIS je naveo da je tokom rasprave o izboru sudija, Majić bio jedna od glavnih tema izlaganja narodnih poslanika, iako nije bio među kandidatima o čijem izboru se odlučuje, kao i da je kontinuirano prozivan kao politički protivnik, čak i tako što se njegovo ime navodi uz imena opozicionih lidera, a on dovodi u kontekst nekoga ko je „bio na vlasti“.

„Majić se pominje i u kontekstu puštanja narkodilera, nekoga ko je nezasluženo napredovao u karijeri, sudije koji ne stiže da sudi ‘jer piše blogove’ i koga javnost treba da osudi kao nedostojnog sudijske funkcije, između ostalog i ‘jer je oslobodio lice koje je oglašeno krivim za obljubu maloletnog deteta'“, naveo je CEPRIS.

Centar je podsetio da sudije imaju pravo, ali i dužnost, da zauzimaju stavove o pitanjima vladavine prava i stanju u pravosuđu i da se zbog toga ne mogu poistovećivati sa političkim protivnikom ili neprijateljem, uz napomenu da nastupi poslanika predstavljaju direktni napad ne samo na sudiju Majića, već i na druge sudije koje žele da izraze stav o bilo kom aspektu rada sudstva.

Ustav je zadužio Visoki savet sudstva da obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija, podsetio je CEPRIS i istakao da VSS tu dužnost može obaviti samo tako što će preduzeti konkretne mere onda kada su pojedine sudije ili sudovi pod bilo kojim vidom pritiska, a naročito pod pritiskom zakonodavne ili izvršne vlasti.

Centra smatra da je VSS dužan da upozna javnost da sudske odluke ne mogu biti predmet vansudske kontrole, uključujući tu i kontrolu pojedinih poslanika ili Skupštine, kao i da sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja sudske odluke, osim ako se radi o krivičnom delu kršenja zakona od strane sudije.

U saopštenju se podseća i da je VSS jedini nadležni organ koji odlučuje o dostojnosti sudije da obavlja sudijsku funkciju, kao i da se to isto odnosi i na vrednovanje rada sudija, o čemu ocenu daje VSS, a ne Narodna skupština.

Kao dodatni razlog za reakciju CEPRIS je naveo i činjenicu da su se opisani napadi u Skupštini, kao i neki prethodni, odigrali upravo u prisustvu predstavnika VSS.

„Odsustvo reakcije bi uputilo poruku javnosti da je navedeno ponašanje narodnih poslanika prihvatljivo i poželjno, kao i da se Visoki savet ne protivi uzurpaciji njegovih ustavnih ovlašćenja“, ukazao je CEPRIS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar