Ilustracija Foto:EPA-EFE/STRINGER

Na više lokacija u Prištini, Uroševcu i Štrpcu juče ujutru je sproveden drugi deo operacije „Brezovica“. Uhapšeno je sedam osoba od kojih su tri zadržane do 48 sati, a upravo im je određen i jednomesečni pritvor. Među uhapšenima su visoki zvaničnici koji se terete za primanje mita i za koje tužilaštvo traži određivanje. Sa druge strane, iz policije najavljuju nove akcije, ali i poručuju da se traga za još pet osoba.

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu, Odeljenje za teška krivična dela, zatražilo je danas od Osnovnog suda u ovom gradu da produži meru B.H., A.C. i I.A. kojima je, nakon što su juče uhapšeni, određeno 48-časovno zadržavanje.

„Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni A.C, u svojstvu službenog lica – generalni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja u Prištini, zloupotrebio službeni položaj u cilju sticanja materijalne koristi za sebe i druga lica, čime je počinio krivično delo ‘Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja’“, naveli su danas iz tužilaštva u zahtevu za produžetak pritvora.

Naglasili su da je ovaj službenik dobio novac kako bi postupio suprotno od onoga što mu nalaže službena dužnosti i time počinio krivično delo „Primanje mita“.

Drugi okrivljeni B. H. tereti se da je takođe u svojstvu službenog lica – glavni inspektor Inspektorata u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja u Prištini, zloupotrebio službeni položaj radi sticanja imovinske koristi za sebe i druge osobe.

Prištinska Koha pisala je juče da je jedan od uhapšenih funkcionera zapravo glavni inspektor Ministarstva životne sredine, Bedri Haljimi (Halimi), te da je ovaj zvaničnik viđen kako izlazi iz zgrade ministarstva u pratnji policije.

Trećeokrivljeni I. A., sa druge strane, tereti se da je dao novac, tj podmitio službeno lice i „vršio uticaj“, a kako bi ono „postupilo suprotno službenoj dužnosti“.

Osnovni sud u Uroševcu u međuvremenu je odredio jednomesečni pritvor osumnjičenima, navodeći da postoji osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili krivična dela za koja se terete, te da je osnovana sumnja potkrepljena činjenicama i dokazima.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, juče je sproveden drugi deo akcije „Brezovica“ na devet različitih lokacija u Prištini, Uroševcu i Štrpcu. Uhapšeno je sedam osoba među kojima su i službenici čiji se produžetak pritvora traži.

Iz Osnovnog tužilaštva u Uroševcu juče je saopšteno da su ostali uhapšeni građani koji se takođe terete za primanje mita, ali i da se i dalje traga za još pet osoba.

Iz Uprave za teške zločine u KP, potvrdili su da su tokom akcije zaplenili značajan broj materijalnih dokaza.

„Na bankovnim računima osumnjičenih identifikovali smo novčanu vrednost od 5.389.000 evra i 86.146 američkih dolara. Tokom današnjeg pretresa oduzeti su sledeći materijalni dokazi: Automobil BMV, oružje CZE, oružje ‘Zastava’, 163 metka, futrola za oružje, kućište za računar, USB fleš, mobilni telefoni, pet video kaseta, uniformu sa natpisom ‘Policija’ jugoslovenskog sistema i razna dokumenta”, rečeno je, prenela je Koha.

Nadležni tužilac, Rasim (Maloku) Maljoku, kazao je da je tokom akcije oduzet veliki broj dokumenata – dozvole u vezi vode, saglasnosti, ekološke dozvole i rešenja u vezi sa njima.

Maljoku je precizirao da je tokom istrage u periodu od 21. decembra do sada, na osnovu finansijskih podataka zamrznuto blizu 6 miliona evra.

Iz Tužilaštva su najavili nove akcije u sklopu operacije „Brezovica“.

„Većina ove imovine pripada samim okrivljenima, a deo članovima porodice za koje se sumnja da su stekli imovinsku korist krivičnim delima. Ovaj proces će se nastaviti u narednim danima“, rekao je Maljoku.

Maljoku je, kako je prenela Koha, ujedno kazao da su pod istragom i Srbi, „od kojih je jedan u Srbiji, a drugi u bolnici“.

Akcija juče sprovedena nastavak je operacije „Brezovica“ koja je započeta decembra meseca prošle godine.

Kosovska policija je tog 21. decembra uhapsila deset osoba, među kojima je i bivši predsednik opštine Štrpce Branislav Nikolić, koji se, prema navodima tužilaštva, tereti za uzimanje mita s ciljem izdavanja građevinskih dozvola u ​​Nacionalnom parku Brezovica.

Osim bivšeg gradonačelnika, uhapšen je i direktor Urbanizma. Izvršen je pretres na dvanaest lokacija i zaplenjena velika svota novca, oružje, vozila.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja, vršenje uticaja, primanja i davanja mita, ali i utaja poreza.

Iz kosovskog MUP-a je saopšteno nakon završetka akcije da je ona bila usmerena isključivo protiv onih koji ne poštuju zakon, a nipošto na nacionalnoj osnovi.

Osnovni sud u Uroševcu odredio je potom uhapšenima jednomesečni pritvor.

U međuvremenu je u Štrpcu održan protest više hiljada građana uz porodice uhapšenih ispred zgrade opštine u Štrpcu, odakle su zatražili pravdu za uhapšene i njihovo puštanje.

Bonus video: Kosovska policija upala u gradsku apoteku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar