Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Republikanski kongresmen iz države Njujork Li Zeldin uputio je Odboru za spoljne poslove predlog rezolucije kojom se osuđuju ubistva braće Bitići u Srbiji u julu 1999. godine i u kojoj se navodi da taj slučaj "mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije", piše Gazeta ekspres.

U dokumentu koji je predložen 29. jula, zahteva se da Predstavnički dom uz saglasnost američkog Senata zahteva da osobe odgovorne za ubistvo bracje Ila, Agrona i Mehmeta Bitićija budu privedene pravdi.

U rezoluciji se navodi da je neprihvatljivo da još nijedna osoba nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići.

Od Vlada Srbije i nadležnih ministarstava i kancelarija, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine očekuje se da „daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se smatra da su direktno ili posredno odgovorni za smrt braće Bitići“.

Ističe se da SAD moraju da obezbede dovoljne resurse da u potpunosti pomognu i na odgovarajući način nadgledaju napore Vlade Srbije i njenih odgovarajućih ministarstava i kancelarija da istraže i procesuiraju što je pre moguće osobe za koje se veruje da su odgovorne za njihovu smrt.

BONUS VIDEO: Doček zlatne Jovane Preković uz pesmu na aerodromu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar