Foto: Printscreen, E-Stock/Milan Lucic, Arhiva

Jasminko Šahović (41) Cetinjanin koji je 17. januara likvidiran u eksploziji bombe u Podgorici, bio je bezbednosno interesantna osoba, bliska "škaljarskom klanu". Iako crnogorska policija još uvek Šahovića nije ubrojala u žrtve bespoštednog rata zakrvljenih kotorskih narko klanova, “potpis” ubica je jasan, a postavlja se pitanje da li je ova likvidacija početak novih obračuna između ozloglašenih škaljaraca i kavčana.

Šahović je likvidiran usred dana, u 9.55, dok je vozio automobiil u podgoričkom naselju Tološi. Eksplozija je bila toliko jaka da je telo vozača izletelo iz automobila i pronađeno je na asfaltu, dok su zapaljena kola nastavila da se kreću i zaustavila su se tek kada su udarile u ogradu. Ustanovljeno je da je bomba postavljena ispod sedišta vozača, a aktivirana je daljinskim putem. Policija još utvrđuje koja vrsta i količina eksploziva je u pitanju.

Crna Gora, policija Ilustracija
Ilustracija: Michael Zemanek/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ipak, s obzirom na to da je žrtva “katapultirana” iz vozila, čini se da su atentatori stavili i više eksploziva nego što je bilo potrebno, a kada se uzme u obzir da je za ovaj način likvidacije potrebno znanje, to ne može da bude slučajnost. Izgleda da je cilj napadača bio da Šahovićevo ubistvo bude „spektakularno“ zbog mesta i načina izvršenja i da se posle višemesečnog zatišja suparničkoj grupi uputi jasna poruka.

Crnogorska policija pokušava da uđe u trag izvršiocima, pregledaju se snimci kamera za video nadzor kako bi eventualno bilo uočeno ko je pratio Cetinjanina i da li je eventualno snimljen čovek koji je prikačio bombu na školjku automobile, ispod sedišta vozača.

Šehović je nekoliko puta hapšen, zbog malverzacija i prevara, ali je sumnjičen i za napad na advokata Lazara Akovića. Ovaj advokat je napadnut i izudaran metalnom šipkom u aprilu 2016. godine. Ovaj napad policija je kvalifikovala kao pokušaj ubistva.

Aković je identifikovao Šehovića kao neposrednog izvršioca, ali Cetinjanin nikada nije osuđen, jer je utvrđeno da je u to vreme bio na izdržavanju kazne u zatvoru Spuž.

Advokat Aković je do 2009. godine bio sudija, a tada je dao ostavku uz obrazloženje “da neće trpeti ničije pritiske, ucene i ultimatum”: On je osudio Damira Mandića za ubistvo vlasnika i urednika podgoričkog dnevnog lista “Dan” Duška Jovanovića. Aković je takođe sudio i optuženima za likvidaciju funkcionera MUP Crne Gore, Slavoljuba Šćekića, koji će se mnogo godina kasnije, kada je izbio rat klanova, približiti škaljarskoj grupi.

Foto:E-Stock/Petar Jovanović

Ostaje da se vidi da li će likvidacija Šahovića pokrenuti nov talas nasilja u Crnoj Gori, ali i Srbiji i šire. Mesecima je vladalo zatišje u ratu klanova, ali to nije bio mir niti primirje. Zaraćene strane su imale dosta gubitaka, pogotovo škaljarski klan koji je desetkovan. Pohapšene su skoro sve vođe – na slobodi se od vrhuške nalaze Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana i Igor Vukotić, jedan od vođa škaljarskog klana. U Srbiji su pohapšeni saveznici kavačkog klana, Veljko Belivuk i Marko Miljković i deo njihove organizacije.

Na teritoriji Beograda, koji je bio jedno od glavnih bojšta suparničkih kotorskih grupa i njihovih srpskih saveznika skoro godinu dana nije bilo “mafijaškog ubistva”. Pitanje je da li će se, kao što se ranije dešavalo, po sistemu spojenih sudova, obračun nastaviti i u srpskoj prestonici.

Čini se da su klanovi ovo zatišje iskoristili da se pripreme za nastavak rata. Ono od čega svi strahuju je da će ove godine, po sili zakona, desetine okorelih kriminalaca izaći iz zatvora Spuž. Naime, optuženi u Crnoj Gori u pritvoru može da provede najviše tri godine do donošenja prvostepene presude.

U mnogim procesima protiv članova organizovanih kriminalnih grupa, suđenja idu sporo, zbog čestih odlaganja. Ovo nije boljka samo crnogorskog već i srpskog pravosuđa, koja ide na ruku organizovanom kriminalu.

Narednih meseci će se videti da li je ubistvo Šahovića označilo početak novog “balkanskog rata klanova”.

Bonus video: Veze između kavčana i grupe Velje Nevolje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar