Foto: EPA-EFE/TIMM SCHAMBERGER

Ljubiša Simović, bivši gradonačelnik Kraljeva, i još 14 koji su optuženi za malverzacije tokom izgradnje kuća posle zemljotresa 2010. godine, oslobođeni su optužbi.

Autor: Andrej Mlakar/RTS

Apelacioni sud odbacio je žalbu tužilaštva i potvrdio Simoviću oslobađajuću presudu kao i članovima Nadzornog odbora i izvođačima radova na gradnji kuća.

„Viši sud u Kraljevu zaključio je da nema dokaza da su optuženi zloupotrebili svoje položaje i oštetili gradski i republički budžet“, navodi se u odluci predsednika sudskog Veća u postupku, što je Apelacioni sud odbacivši žalbu tužilaštva kao neosnovanu, i potvrdio.

U presudi se navodi i da je investitor odnosno Grad Kraljevo dužan da optuženim izvođačima radova plati oko 19 miliona dinara, bez poreza.

Prema nalazu veštaka utvrđeno je da su naknadni radovi iznosili 49 miliona dinara, a manjkovi oko 30 miliona dinara, navodi se u pravosnažnoj odluci.

Suđenje je započelo 2016. godine, a optužnica je bila napisana na 250 strana.

Prvooptuženi Ljubiša Simović koji je u vreme obnove Kraljeva posle zemljotresa bio na mestu gradonačelnika Kraljeva, rekao je danas za RTS da je bio uveren da će pravosuđe pokazati hrabrost i nezavisnost.

„Bio sam sve vreme uveren da će dokazi pobediti sve neželjene uplive, i eto to se obistinilo. Posebno sam srećan što svi oni koji su učestvovali u pomoći našim sugrađanima sada mogu da budu pravično zadovoljeni, posle sedam godina patnje njih i njihovih porodica konačno su dobili satisfakciju“, rekao je Simović.

U obnovi posle zemljotresa 2010. godine u Kraljevu je za manje od godinu dana oko 2.000 ljudi dobilo novi krov nad glavom.