Novica Antić Foto:FoNet/Arhiva

Bivši rukovodioci Vojnog sindikata Srbije (VSS), nekadašnji predsednik Novica Antić i nekadašnji generalni sekretar Predrag Jevtić i dalje su pritvoru. Iako im je određen pritvor isključivo zbog uticaja na svedoke, istragu po svemu sudeći koče dva svedoka koje tužilašvo još nije saslušalo jer se uvek nalaze na "važnom zadatku odbrane zemlje".

Novica Antić i Predrag Jevtić sumnjiče se za proneveru novca koji pripada Vojnom sindikatu Srbije. Prvi put je uhapšen 27. februara, ali je posle saslušanja pušten da se brani sa slobode. Ipak, tužilaštvo se žalilo, pa je drugi sud, novosadski, preinačio odluku i Antiću i Jevtiću je ipak određen pritvor, koji je kasnije nekoliko puta produžavan. Razlog za produžavanje pritvora je uvek bio isti: opasnost od uticaja na svedoke.

Tokom ovih pet meseci saslušano je stotinak svedoka, ali su Antić i Jevtić i dalje u pritvoru. Kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, osumnjičeni se u pritvoru nalaze jer pravosudni organi nikako ne mogu da pronađu i saslušaju još dvojicu svedoka, pripadnika Vojske Srbije, koji se uvek kada je zakazano saslušanje, kako pravdaju iz Vojske Srbije, „nalaze na važnom zadatku odbrane zemlje“. U pitanju su jedan profesionalni vojnik i jedan podoficir, koji su, nekako, ključni za bezbednost Republike Srbije.

Proččitajte još:

Novica Antić je za portal Nova.rs svojevremeno prokomentarisao svoje hapšenje, za ono kratko vreme koliko je proveo na slobodi.

„Vojni sindikat Srbije je udruženje građana koje se ne finansira iz budžeta, već dobrovoljnim prilozima članova, tako da nije jasno kako mi to možemo da proneverimo novac. U pitanju je novčana pomoć koju su dobijali pojedini članovi, beskamatni kredit. Nema govora o nikakvim zloupotrebama, a odluku u tome kako se troše sredstva donosi Upravni odbor, a ne rukovodstvo sindikata“, objašnjava Antić.

U međuvremenu je „neposlušno“ rukovodstvo na čelu sa Antićem stvarno smenjeno i postavljeni su ljudi koji se ne oglašavaju.

Novica Antić, vojni sindikat Srbije
Novica Antić Foto: Vojni sindikat Srbije

Pritvor je po srpskom zakonu mera, a ne kazna, tačno se zna kada ga sud određuje, a praksa je pokazala da pritvorski predmeti uvek imaju prioritet, osim u slučaju Novice Antića, kod koga se sve rešava u poslednjim satima zakonskog roka. Zanimljivo je da se samo nedelju dana pre hapšenja Antića oglasio tadašnji ministar odbrane, a sadašnji premijer, Miloš Vučević koji je, ne trepnuvši, izjavio da Vojsci ne trebaju sindikati i da ih treba ukinuti. Kao i u mnogim slučajevima u poslednjih 12 godina u Srbiji, direktnom napadu na rukovodstvo VSS i Novicu Antića prehodio je višemesečni medijski baraž, pa je Antić, u jednom trenutku, ogorčeno izjavio da na njega samo još nisu pucali.

Spisak „grehova“ Novice Antića je podugačak, pa je on tako pored vidljivih protivnika, kao što je sadašnji premijer Miloš Vučević, stekao i mnogo niskoprofilnih, ali i opasnijih u vojnom estamblišmentu. Među njima je i Đuro Jovanić, šef moćne Vojnobezbednosne agencije (VBA) koga je Antić direktno, imenom i prezimenom, optužio za kršenje zakona.

BONUS VIDEO: Novica Antić o pozdadini njegovog hapšenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare