Foto: shutterstock

Italijanski državljanin Domeniko Guastalegname, koji živi i radi u Švajcarskoj, već duže vreme pokušava da povrati decu koju ima sa Hrvaticom Ivanom I., a koja se, prema poslednjim informacijama, nalazi u Srbiji. Drama ovog Italijana traje od avgusta prošle godine, kada je Ivana I. otišla za Srbiju i od kada Guastalegname nema nikakve informacije o deci, a zbog čega vodi nekoliko sudskih postupaka u našoj zemlji.

Kako saznaje naš portal, Domeniko Guastalegname i Ivana I. su se rastali još 2018. godine, ali brak nije formalno razveden. Odnosi između Italijana i Hrvatice bili su idealni sve do avgusta prošle godine, kada je Ivana sa decom, svojim novim partnerom i njegovom ćerkom, krenula uz dopuštenje Domenica na more u Hrvatsku.

Pročitajte još:

„Nakon sedam dana u Hrvatskoj, oni odlaze bez dozvole oca dece u Srbiju, gde novi partner ima kuću i tu počinje agonija. Ivana je javila Domeniku da će ostati još sedam dana u Srbiji, čemu se otac dece usprotivio, jer su deca trebalo da krenu u školu. Nakon toga Ivana prestaje da se javlja Domenicu i ubrzo više niko nije dostupan, ni ona, ni deca. Otac je pokrenuo postupak za vraćanje dece, koji je predviđen Haškom konvencijom i koji ide preko švajcarskih organa, ali i Ministarstva pravde i suda u Srbiji“, kaže izvor našeg portala.

Ipak, Osnovni sud u Mladenovcu je ubrzo po pokretanju postupka, doneo odluku da isti obustavlja.

„Italijanski državljanin je potom. putem svojih advokata, izjavio žalbu na tu odluku, koju je Viši sud usvojio i naložio Osnovnom sudu da postupa. Ipak, Osnovni sud je ponovo neosnovano obustavio postupak, pozivajući se na izveštaj, koji nema veze sa slučajem. Odluka o obustavi postupka ubrzo je postala pravosnažna, a po zahtevu advokata Italijana, ponovo je ukinuta klauzula pravosnažnosti i u toku je žalbeni postupak. Inače, sud se poziva na izveštaj pogranične policije u kome piše da su Ivana I. i deca napustili zemlju u januaru 2020. godine, po kome Srbija nema nadležnost da sprovodi postupak, jer navodno nisu na teritoriji Srbije“, kaže izvor našeg portala.

Inače, paralelno u Kikindi teče postupak za oduzimanje maloletnog deteta protiv Ivane, Edvarda H. – njenog novog partnera, i Tatjane Husak, ćerke novog partnera.

„U tom postupku su saslušani i Edvard i Tatjana, međutim, i dalje se ne zna gde su Ivana I. i deca. Takođe, u ceo ovaj slučaj uključen je i Interpol i italijanska ambasada“, priča naš izvor.

Kako saznajemo, Domeniko Guastalegname dosad je kucao na sva moguća vrata kako bi konačno saznao gde se nalaze njegove deca. Naime, on planira i protest ispred Vlade Srbije, Osnovnog suda u Mladenovcu, jer i dalje nema nikakvih informacija o svojoj deci.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar