Svecana akademija konvencija obelezavanje i 13. godina postojanja SNS Srpska napredna stranka
Svečana akademija i obeležavanje 13. godina postojanja SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Istraživanje Balkanske istraživačke mreže otkrilo je veze Srpske napredne stranke sa mrežom međusobno povezanih organizacija u civilnom sektoru bezbednosti, objavio je BIRN. Organizacije koje je BIRN mapirao imenovane su tako da asociraju na uticajne nadnacionalne institucije (Internacionalna policijska organizacija, IPO, Svetska policijska protivteroristička organizacija, CTO, Evropska policijska organizacija, EPO, Globalna policijska asocijacija, GPA), dok značke koje stavljaju u prvi plan, podsećaju na one koje koristi policija i bezbednosne agencije.

Kako piše BIRN, u ove organizacije spada i Centar za bezbednost i istrage DBA, koja na sajtu reklamira advokatsku kancelariju uticajnog člana SNS-a Vladimira Đukanovića, smatra „Jovanjicu“ izmišljenom aferom i kritikuje srpsku opoziciju.

Predsednik Internacionalne policijske organizacije, IPO, je poslanik SNS-a Ilija Životić, dok je na čelu Evropske policijske organizacije, EPO, odbornik SNS na opštini Zvezdara Vuk Mentović, navodi se u istraživanju.

Ove organizacije pretenduju da predstavljaju policijsku zajednicu, međutim, član većine njih je i Nemanja Ristić, ekstremni desničar sa kriminalnom prošlošću, a koji se i dan danas nalazi na Interpolovoj poternici zbog učešća u pokušaju “državnog udara“ u Crnoj Gori 2016. godine, piše BIRN.

Stručnjaci smatraju da ove organizacije predstavljaju simulaciju civilnog društva u sektoru bezbednosti, i vlasti služe kao privid konstruktivne opozicije. Istovremeno su i mesta za regrutovanje omladine željne pripadanja „bratstvu“, pomamljene značkama i nacionalističkim idejama.

„Definitivno jesu opasne i s namerom su formirane. Jasno je da su stvoreni iz jednog centra. To što sa svojim značkama podsećaju na zvanične bezbednosne institucije, da li BIA ili policija, njima to država toleriše. Oni su stvorili taj paralelni svet civilnog drustva i parapolicijskih organizacija – i deluju u oba polja“, kaže za BIRN Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Jedna od tih organizacija zove se Pravoslavni Vojni Red Vitezova Templara, po katoličkom monaškom vojnom redu iz 12. veka.

„Templari su bili zaštitnici hrišćanstva. Meni se svidela ta priča, i ušao sam u nju čim se pojavila mogućnost“, kaže za BIRN Dušan Ivković, jedan od članova ove organizacije osnovane 2019. godine.

Osnivač i „prvi čovek Reda“ bio je Stevan Đokić, nekadašnji privatni detektiv, čest gost na televizijama Pink i Hepi, a koji je iznenadno preminuo u oktobru ove godine od posledica koronavirusa. U dnevnom listu „Politika“ objavljena je čitulja sa tekstom: „Poslednji pozdrav drugu i saborcu, Stevi Đokiću“. U potpisu: „Aleksandar Vučić”.

„Poznavali su se od davnina. Stevan je bio veliki stručnjak za bezbednost, i normalno je da takvu osobu mnogi poznaju“, kaže Ivković, objašnjavajući odnos Đokića i predsednika Srbije.

Ivković i Đokić, nisu (bili) samo „pravoslavni templari“, već i visoki funkcioneri DBA, piše BIRN.

DBA je u javnost dospela nakon što je 2019. predložila osnivanje „građanskih patrola“, odnosno grupa građana koji bi navodno pomagali MUP-u u redovnim aktivnostima, saradnji sa školskim policajcima ili pri regulaciji saobraćaja u školama, podseća BIRN.

Ideja je naišla na kritiku stručnjaka koji su istakli da je osnivanje ovakvih patrola zabrinjavajuća vaninstitucionalna decentralizacija bezbednosti građana.

Zabrinutost je posebno izazvala činjenica da su iza predloga stali Nemanja Ristić, ali Miša Vacić, sadašnji lider Srpske desnice i bivši portparol Pokreta 1389, koji je prethodno osuđivan zbog diskriminacije LGBT populacije i držanja oružja, navodi Balkanska istraživačka mreža.

Bonus video: Vučić o Belivuku

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare