Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; Vesna lalić/Nova.rs

Bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijana Hrkalović, kojoj se pred sudi zbog trgovine uticajem, izjavila je, odgovarajući na pitanja sudije, da je čula za optuženog vođu kriminalne grupe Veljka Belivuka, ali da ga ne poznaje, uprkos brojnim dokazima u koje je javnost imala uvid proteklih godina, a koji govore suprotno.

Od samog dolaska Hrkalovićeve u MUP, istraživački mediji su pisali o njenoj navodnoj povezanosti sa navijačkim grupama i pripadnicima klanova koji deluju u srpskom podzemlju. Ako se vratimo petnaestak godina unazad, u period kada Hrkalovićeva još nije zagazila u političke vode, ali po svemu sudeći jeste u navijačke, pronalazimo snimak u kom Hrkalovićeva, koja gotovo da ne liči na sebe sa izblajnhanom kosom u kasnim tinejdžerskim danima, poručuje snimatelju da na utakmicu ide sa „najjačim Grobarima ubedljivo“.

foto: Marko Djokovic/Starsport.rs ©
foto: Marko Djokovic/Starsport.rs ©

Uprkos tome što kontekst ovog snimka nikada nije u potpunosti razjašnjen, dovoljan je dokaz da je Hrkalovićeva bila sklona kretanju u navijačkim krugovima. U to vreme, tribinom, ali i kriminalnim vodama u Beogradu i šire, širio je svoj uticaj Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, čija je desna ruka bio upravo Belivuk, kasnije vođa navijačke grupe „Janjičari“.

Veze sa Saletom Mutavim i Vučkom žandarmom

Sa rastom moći Hrkalovićeve u MUP, munjevito se povećavao i uticaj koji je navijačka grupa „Janjičari“ imala na tribini. U to vreme, Hrkalovićeva je bila u emotivnoj vezi sa žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom, tada veoma uticajnim u policiji, za kog se najpre spekulisalo, a nedavno je i nesumnjivo potvrđeno, da je sarađivao sa Stankovićem.

Njihov odnos bio je toliko prisan, da se govorkalo da Hrkalovićevu i Vučka treba da venča upravo Stanković, kao žandarmov kum, zbog čega je teško poverovati da je državna sekretarka ne poznaje osobu koja je trebalo da svedoči njenoj ljubavi sa žandarmom.

Nenad Vučković Vučko Foto:Vojska srbije/Darimir Banda

Idilični planovi ovog trojca pali su u vodu ubistvom Stankovića 2016. godine u Beogradu, ispred Centralnog zatvora. Svedoci su tih dana prepričavali da je na uviđaj došla vidno uznemirena Hrkalovićeva, te da je besno šutirala čaure… Ubistvo Stankovića, koji je slovio za čoveka kavačkog klana u Beogradu, pokrenulo je seriju krimi-ubistava u Srbiji, ali i talasanja na tribini, tokom kojih se kao prvi čovek i Stankovićev naslednik izdvojio Belivuk.

Pročitajte još:

Da su Belivuk i Hrkalovićeva i te kako poznavali, jasno oslikava i nedavno objavljena prepiska Belivuka i Vučkovića koja datira još iz 2016. godine. U porukama koje razmenjuju povodom godišnjice „Oluje“ avgusta te godine, spominje se izvesna „Ona“, „D“, ali i neka „žena“.

„I da ti kažem samo još ovo, pošto mi je D rekla da ne brinem onaj dan, kunem ti se da se ne bojim nikog ni sekunde i da sam spreman kao i brat što je bio. Onaj govor nije izmišljen mi smo se stvarno spremali na ovo“, napisao je Belivuk, na šta mu Vučković odgovara:
„Zna ona. Zna šef. Zna glavni šef…“ i dodaje: „Imamo jake pozicije brate. Imaš mene u deset ljudi sam u policiji, a tu sam ti na usluzi non stop i znaju da smo zajedno. Ako smo pametni samo ne može da nas dobije niko na polju tribine i naših poslova.“ Ko su glavni šef i šef, ali i osoba koju oslovljavaju sa Nebojša, ostaje da naslutimo.

Sklanjala Belivukove telefone

Nešto manje od deceniju kasnije, protiv Dijane Hrkalović i dvojice njenih kolega podiže se optužnica da su trgovali uticajem, a kako je navedeno, Hrkalovićeva je, između ostalog, opstruisala istragu ubistva Vlastimira Miloševića u Beogradu i to tako što bivša sekretarka nije na vreme dostavila izveštaje iz Belivukovih telefona.

Veljko Belivuk hapšenje
Veljko Belivuk Foto: Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia

Iako smo čuli u njenoj odbrani da je sve radila po nalogu Nebojše Stefanovića, teško je poverovati da Hrkalovićeva ne prepoznaje da je reč o Belivuku, desnoj ruci kriminalca na čijem je ubistvu iz besa šutirala čaure.

BONUS VIDEO: Dijana Hrkalović stiže u sud

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare