Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock/N1

Dva vatrena obračuna, u kojima je jedna osoba ubijena, a jedna teško ranjena, dogodila su se minulog meseca u Obrenovcu. Dok policija istražuje ove dve pucnjave, kao i to da li su međusobno povezane, portal Nova.rs saznao je se u oba slučaja pojavljuju akteri koji su međusobno povezani. Po svemu sudeći u ovoj beogradskoj opštini tinja sukob više grupa čiji su članovi odranije poznati policiji.

Početkom meseca u obrenovačkom naselju Rojkovac došlo je do pucnjave ispred noćnog kluba „Najt“ u kojoj je ranjen radnik obezbeđenja Stevan S. (46). Mladiću je pucač ispalio pet hitaca po nogama i kukovima i on je sa teškim povredama prevezen u bolnicu gde je hitno operisan zbog teških povreda. Međutim, uprkos borbi lekara da mu spasu život, Stevan S. je podlegao ozledama u bolnici.

Foto: Facebook

Kako smo uspeli da saznamo, pucnjavi je prehtodila svađa, a zatim i tuča unutar samog kluba, kada je došlo do fizičkog obračuna dve grupe mladića. Taj sukob nastavljen je i ispred, nakon što su učesnici tuče izbačeni iz lokala. Tada je jedan od njih, Dušan G, potegao pištolj i upucao Stevana S. Uprkos tome što je odmah pobegao sa lica meta, policija ga je ubrzo i privela.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su Dušan G. (2) iz Obrenovca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško ubistvo“, saopštila je potom policija. U međuvremenu, nastavljen je rad na identifikaciji svih učesnika ovog događaja.

Foto: Facebook

Da li je svađa koja je kobne večeri izbila u klubu između dve grupe mladića zapravo bila povod za upucavanje ili je reč o neraščišćenim računima odranije, jedno je od pitanja na koja bi trebalo da odgovori istraga. Da je reč o tinjajućem sukobu koji je eskalirao moglo bi se videti i iz onoga što se dogodilo dvadesetak dana kasnije.

Izrešetan mladić iz Stublina

Naime, Matija S. (27) upucan je u noći između subote i nedelje, a da se pucnjava dogodila, policija je saznala nakon što je sa ranama primljen u bolnicu. Naime, kako su reporteri portala Nova.rs uspeli da saznaju na licu mesta, Matija je ranjen na nepoznatoj lokaciji, a potom se svojim „smartom“ dovezao do svoje porodične kuće, gde ga je otac prebacio u drugi automobil i odvezao u lokalni dom zdravlja. Imajući u vidu težinu njegovih povreda, odmah je prevezen u beogradski Urgentni centar.

Foto: Facebook

Saznalo se i da je Matija upucan sa četiri hica, a pojedini beogradski mediji su preneli da ne želi da sarađuje sa policijom i ispriča šta se tačno dogodilo i ko ga je ranio.

U međuvremenu, saznali smo da bi ovo ranjavanje moglo biti na neki način povezano sa onim što se dogodilo u rojkovačkom noćnom klubu. Naime, izvor upoznat sa dešavanjima nam je ispričao da je Matija S. odranije poznat policiji po krivičnim delima, da je izvesno vreme proveo u Okružnom zatvoru u Beogradu, ali i da je u prijateljskim odnosima sa osobom koju policija traži zbog učešća u događaju iz Rojkovca.

„Matija S. ima dosije, a protiv njega su krivične prijave podnošene zbog tuče, razbojništva i delikata vezanih za drogu. Upravo Matija pozira na jednoj fotografiji sa jedinim od mladića koje policija traži zbog ubistva Stevana S“, ispričo nam je izvor upućen u dešavanja.

Foto:privatna arhiva/facebook

Isti izvor navodi i da je reč o grupama za koje se sumnja da se bave iznudama, pa je moguće da bi to mogao biti jedna od motiva napada.

„Navodno ne pripadaju nijednoj većoj kriminalnoj grupi niti su povezani sa navijačima, ali, prema nekim informacijama, imaju podršku pojedinih inspektora obrenovačke policije. Tako je pre nekoliko godina jednom od njih oduzet „audi A3“, ali ga je kasnije policija vratila“, rekao je naš izvor.

Ubistvo navijača

Napeta sitaucija u obrenovačkom podzemlju, kako je Nova.rs i ranije ukazivala, čini se da traje otkako je u martu prošle godine ubijen Branislav Penčić, nekadašnji vođa Partizanove navijačke grupa „Hedhanters“. Uprkos tome što nije bio aktivni navijač, Penčić se dovodio u vezu sa kriminalnim aktivnostima u ovoj beogradskoj opštini, a nakon tog događaja, sukobi, pucnjave, sačekuše su sve češće. Ni Obrenovac tih godina nije bio na dobrom glasu, a često je pominjan u kontekstu široko rasprostranjenog problema sa konzumiranjem narkotika.

Branislav Bane Penčić Foto: MUP

“U Obrenovcu plamti već neko vreme sukob dve zaraćene kriminalne grupe, a pojedine osobe iz kriminalnog miljea uživaju zaštitu nekih policijskih inspektora iz Obrenovca što samo doliva ulje na vatru“, rekao je naš izvor decembra prošle godine, a taj sukob čini se da plamti i dalje.

Treba napomenuti i da sukob navijača u Obrenovcu traje već duže vreme jer su navijački obračuni preseljeni u manje gradove i opštine u okolini beograda, poput Obrenovca, Pančeva… Od pada kriminalne grupe Veljka Belivuka, Pančevo je recimo postalo poprište sukoba navijača.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

“Odavno je taktka kriminalnih grupa da svoje baze premeštaju van centra Beograda, gde ima suviše policije I gde može da im se stvori veliki broj policajaca u kratkom vremenu. Zato biraju mesta poput Pančeva I Obrenovca, gde imaju mnogo manje policije, a do Beograda mogu da dođu za 20 minuta”, kaže izvor.

Bonus video: Pucnjava u Ptuju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar