Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski negira tvrdnje kolege Čedomira Kokanovića, kome je određen kućni pritvor, da iza njegovog privođenja leži neki lični obračun Beljanskog sa ovim beogradskim advokatom, već ističe da je do hapšenja i kućnog pritvora došlo isključivo zbog Kokanovićevog ignorisanja na desetine sudskih poziva.

„Advokat Kokanović se uspešno skrivao od sudskih dostavljača i policije kojoj je sud naložio da ga prinudno dovedu kao okrivljenog u sud. U periodu od oko dve godine izbegao je više od 20 poziva i prinudnih dovođenja, a samo u ovom krivičnom predmetu 12 puta. Zbog toga je Viši sud odredio pritvor na osnovu člana 211 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku, tj. zbog toga što je okrivljeni Kokanović očigledno izbegavao da dođe na glavni pretres i skrivao se od policije koja je dobila nalog da ga privede. Nakon određivanja pritvora Kokanović je uhapšen i izveden u roku od 48 sati pred sudiju koji je doneo odluku da mu odredi ‘kućni pritvor’ sa nanogicom, tj. zabranu napuštanja stana sa elektronskim nadzorom“, kaže Beljanski, objašnjavajući šta je zaista pravi razlog hapšenja.

„Od zakona skriveni advokat Kokanović, dakle, nije uhapšen i stavljan u privor zbog nekog krivičnog dela, pa ni ‘verbalnog delikta’ kako je to njegov branilac pokušao da predstavi. Uhapšen je zbog pokušaja da izbegavanjem suđenja i skrivanjem dovede do zastare krivičnog gonjenja. Takođe, bio je upoznat sa činjenicom da mu je određen pritvor jer je protiv tog rešenja izjavio žalbu o kojoj još uvek nije odlučeno, međutim žalba ne sprečava izvršenje rešenja o pritvoru. Kokanović je očigledno nastavio sa skrivanjem jer se nije javio sudu ni policiji ni nakon što je saznao za rešenje o određivanju pritvora, tj. nakon što je izjavio žalbu. Čuđenje nekolicine advokata zbog određivanja pritvora ukazuje na površnost i laički pristup“, kaže Beljanski, uz napomeni da je „zanimljivo da je Advokatska komora Beograda digla glas i usprotivila se hapšenju zbog određenog pritvora2, ali je ujedno zaboravila na obavezu „da privremeno zabrani advokatu bavljenje advokaturom ako je protiv njega određen pritvor“.

Beljanski je podsetio da je Kokanović „više godina preko društvenih mreža proganja, falsifikuje isprave, vređa i ponižava brojne kolege.“

U javnosti je, tvrdi predsednik AKV, „poznat po vulgarnim perfomansima, kao i po tome što je za vreme štrajka advokata 2014/15 išao na suđenja i nije se solidarisao sa kolegama.

Advokatska komora Beograda i Srbije su ga suspendovali ali je izvršenje tog rešenja odloženo „da bi imao od čega da obezbedi egzistenciju“.

„U uređenim sistemima bi odavno bio brisan iz imenika advokata, dok je ovde kao i mnoge druge stvari, upotrebljen u dnevnopolitičke svrhe radi stvaranja problema u advokatskim komorama koje su ostale kao retke samostalne i nezavisne institucije“, smatra Beljanski.

BONUS VIDEO: Protest advokata u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar