Foto: Printscreen Facebook

Strahinja Dačković (37), Srbin koji je 24. decembra brutalno ubijen u Kambodži, osuđivan je pravosnažno više puta u Srbiji a pobegao je iz zemlje da ne bi otišao u zatvor na odsluženje kazne. Proteklih godine je živeo na visokoj nozi i to nije krio, a motivi njegove stravične likvidacije, koja se dogodila na ulicama Pnom Pena, i dalje nisu poznati.

Kambodžanska policija i dalje traga za ubicama Dačkovića, Srbina iz Brusa koji je ubijen 24. decembra oko 11.30 po lokalnom vremenu, na ulici ispred luksuznog stana u kome je živeo sa suprugom, Tajlanđankom Sirapan Čanakan. Policajci su naveli da se motivi ubistva ne znaju, a po priči svedoka, od kojih je jedan radnik obezbeđenja zgrade u kojoj je živeo ubijeni Dačković, na Srbina je pucano iz belog „leksusa“.

Foto:Facebook/Strahinja Dackovic

„Viđao sam tog čoveka svako veče kako trči i vežba. Te večeri je izašao ispred zgrade i stajao na ulici, kada je ispred njega stao beli „leksus“. Otvorila su se vrata i začula su se tri pucnja. Posle toga je vozač automobila dao gas i pobegao“, rekao je radnik obezbeđenja.

Supruga ubijenog Srbina rekla je da se sa Dačkkovićem čula telefonom dok je još bila na poslu, neposredno pre nego što je ubijen. Po njenim rečima, ubica je njihov prijatelj, takođe stranac, za koga ponekad kaže da je američki, a ponekad da je britanski državljanin.

Pročitajte još:

Ni ona, kako tvrdi, ne zna motiv napada na njenog supruga.

Dačković je pre nekoliko godina pobegao iz Srbije da bi izbegao odlazak u zatvor. On je pravosnažno osuđen za nekoliko krivičnih dela, Suđeno mu je u Brusu, Kruševcu i Beogradu. Ono što je izvesno jeste da je Dačković u Srbiji imao poduži dosije, koga se ne bi postideo nijedan „ozbiljan“ navijač.

Osuđivan je u Osnovnom sudu u Brusu za ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti, kao i za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, kao i za krivično delo nasilničkog ponašanja. U Višem sudu u Kruševcu 2013.godine, osuđen je za krivično delo izazivanje verske,rasne i nacionalne mržnje.

Foto:privatna arhiva/facebook

Protiv Dačkovića je vođen krivični postupak i pred Višim sudom u Beogradu po optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva Brus koje ga je ustupilo kolegama u Beogradu, zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti nosiocima državnih i pravosudnih funkcija.

Zanimljivo je da Dačković nije osuđivan ni za jedno krivično delo iz klasičnog kriminala, bilo imovinske delikte ili dela vezana za nakrotike.

Sagovornik portala Nova.rs iz Brusa, koji je znao pokojnog Dakovića i njegovu porodicu, kaže da je njegov otac ugledni i uspešni privrednik, ali da je mladi Strahinja bio sklon incidentima koje je on pripisivao više njegovim godinama nego bavljenju sumnjivim poslovima.

Ipak, nije poznato čime se bavio u inostranstvu, ali je izvesno da je živeo na visokoj nozi.

Dačković je živeo luksuzno na Tajlandu, a potom i u Kambodži i to nije krio. Bio je aktivan na društvenim mrežama na kojima je objavljivao fotografije na kojima se vidi kako se dobro provodi, ali to je, navodno, bilo više u inat policajcima i sudovima sa kojima je u Srbiji bio u sukobu.

Čime se tačno bavio u Kambodži, nije poznato, a policija do sada nije saopštila da je ubijeni Srbin bio umešan u bilo kakve kriminalne radnje koje su ga koštale glave.

Ipak, ono što je sumnjivo jeste to što je njegova likvidacija ličila na klasičnu mafijašku.

“Istražitelji ispituju svaki aspekt slučaja”, kaže izvor.

“Kum”, beretke

Sudeći po objavama ubijenog Srbina, moglo se zaključiti da su na njega prilično uticaje devedesete godine prošlog veka, jer je imao tetovaže amblema Jedinice za specijalne operacije (JSO) a na vratu karakterističnu crvenu ružu koju su tetovirali mnogi pripadnici ozloglađenih „crvenih beretki“, koje su rasformirane u martu 2003. godine. Takođe je imao nekoliko fotografija sa oružjem, ali i kadrove iz popularnih filmova o mafiji kao što je „Kum“.

BONUS VIDEO: Uhapšeno 8 osumnjičenih za zelenašenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare