Foto: Mup

Srbija je jedna od najpopularnijih zemalja za šverc narkotika koja, zbog povoljnog geografskog položaja, predstavlja most između istoka i zapada koju narko-mafija koristi kako bi tovare droge preneli od Bliskog istoka ka centralnoj Evropi.

To je nedavno potvrđeno i u izveštaju Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA) i Europola o evropskom tržištu narkotika. Kako se ističe heroin iz Turske u Evropu stiže upravo preko balkanske rute od kojih je prolaz kroz Srbiju neizbežan, navodi Blic.

Zaplenom 12 kilograma kokaina poreklom sa Kosova, na graničnom prelazu Kula na ulazu u Crnu Goru presečen je kanal krijumčarenja droge koja je bila namenjena tržištu u Italiji, a time je ponovo aktuelizovana balkanska ruta preko Srbije. Službenici granične policije su kontrolišući vozilo marke „hjundai“ makedonskih registarskih oznaka kojim je upravljao A. A (28) iz Skoplja, dok se na mestu suvozača nalazila I. S. (23) takođe iz Skoplja, u specijalno izgrađenom bunkeru smeštenom iza stop-svetala, pronašli 24 pakovanja sa ukupnom količinom od oko 12 kilograma opojne droge heroin. Kako je saopštila Uprava policije Crne Gore, reč je o heroinu koji potiče sa Kosova. Njegova krajna destinacija bila je Italija, ali je policija osujetila pakleni plan krijumčara i stala na put opojnoj drogi. I dok policija Severne Makedonije sada češlja više lokacija i proverava osobe za koje se sumnja da su bile uključene u ovu akciju, pitanje heroinske rute ponovo je aktuelno.

Foto: Nemanja Jovanović

Iako srpsko narko-tržište nije posebno zainteresovano za ovaj opijat, geografska pozicija je Srbiju kotirala u sam vrh zemalja kroz koju se ova droga lako i brzo švercuje do Evrope. Zanimljivo je da se maloprodajna vrednost tržišta heroina u zemljama EU procenjuje na najmanje 7,4 milijarde evra godišnje, a da opijate (uglavnom heroin) konzumira oko 1,3 miliona korisnika, navedeno je u jednom od izveštaja Evropskog centra za praćenje i posmatranje tržišta narkotika. Naša uloga, budući da se nalazimo u samom srcu balkanskog koridora, izuzetno je velika, smatraju stručnjaci, a u prilog tome govori i ovih 12 kilograma zaplenjene droge koja je potekla sa Kosova. Ali, kako je stigla do Kosova?

Postoje dva puta kojim droga proizvedena mahom u Avganistanu i Turskoj, preko Srbije stiže do konzumenata u Evropi.

„Dva su puta koji se nazivaju balkanskom rutom. Jedan je iz Avganistana, preko Turske, Bugarske ili Makedonije, koji prelazi preko Srbije i ide na Crnu Goru, Bosnu i dalje. Drugi, mnogo važniji, jeste put koji polazi iz Turske, kao zemlje snabdevača, a zatim dalje ide kroz Bugarsku, celu Srbiju i dalje u Evropu“, objasnio je kriminolog Radovanović.

Foto: profimedia.rs

Titulu najprometnijeg koridora nosimo više od dve decenije. Sve je počelo devedesetih godina prošlog veka, kada se u Srbiji „rodio“ organizovani kriminal, makar u razmerama u kojim nam je danas poznat, a vremenom se, tvrdi kriminolog, samo širio.

„Učešće naših ljudi se znatno povećalo. Količina droge koja je u Srbiji zaplenjena iz godine u godinu je sve veća i iznosi oko šest tona godišnje. Ali, zapitajte se koliko je prošlo, a da nije otkriveno“, kaže Radovanović.

Pre manje od mesec dana na graničnom prelazu Gradina carinici su sprečili pokušaj šverca 30 kilograma heroina skrivenog u automobilu kojim je upravljao 44-godišnji državljanin Bugarske. On se, navodno, uputio ka Hrvatskoj gde radi, ali je policija, budući da je počeo da drhti, odmah videla da nešto nije u redu. Usledio je detaljan pregled tokom koga je potvrđeno da se iza zadnjeg branika nalazi specijalno napravljen bunker u kome se krije pozamašna količina heroina. Droga je potom otkrivena i u bočnim stranicama prtljažnika, desnom pragu, ali i u tapacirungu haube, kao i u podu ispred zadnjih sedišta. Iz automobila je izvađeno 30 kilograma i 350 grama druge droge, koja je bila zapakovana u 57 paketa od po pola kilograma.

Foto: Zoran Lončarević

Zaplena u Mladenovcu

Sredinom novembra uhapšen je Mladen Novaković zvani Tocilo iz Amerića kod Mladenovca. Naveden je kao vođa organizovane kriminalne grupe koja u prethodnom periodu nabavljala drogu iz Turske, a potom je distribuirala i širom Srbije. Postoje indicije da je Tocilova grupa heroin dalje krijumčarila i na tržišta drugih zemalja, poput Crne Gore i Austrije.

Izvori bliski istrazi naveli su da se došlo do saznanja da je Tocilo turski heroin izuzetne čistoće i vrednosti donosio u Srbiju, prepakivao ga, a zatim prodavao drugim kriminalnim grupama. Oni bi tu drogu obrađivali, to jest, ubacivali druge supstance koje bi im davali na masi, a zatim puštali na ulicu.

– Vrednost takvog razređenog heroina bila bi svakako više miliona evra – rekao je izvor.

Kondukter-švercer

Mesec dana ranije, slovenačka policija uhapsila je Srbina (35), konduktera u vozu koji je saobraćao na relaciji Istanbul-Beč, jer je u njegovoj torbi pronašla 13 kilograma heroina čija cena na ulici može dostići vrednost do 1,3 miliona evra. Budući da voz saobraća na relaciji idealnoj za protok žućkastog praha, pretpostavilo se da je reč o osobi koja je upletena u veću mrežu krijumčara.