Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, E-Stock/Miloš Rafailović

Turski državljanin Levant Alsin, koji je pred nemačkim sudom osuđen na tri godine i tri meseca zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj su poginuli Šaban Šaulić i klavijaturista Mirsad Kerić, tokom boravka u pritvoru imao je poseban tretman zbog pretnji koje su mu upućivali Balkanci.

Pevač narodne muzike Šaban Šaulić i klavijaturista Mirsad Kerić poginuli su u saobraćajnoj nesreći 17. februara 2019. godine, nakon nastupa u Nemačkoj, kada je na vozilo u kom su se nalazili naleteo optuženi na tamošnjem auto-putu. Sem stradalih u udesu povređena je još jedna osoba, a Šaulićeva smrt pokrenula je lavinu emocija u Srbiji.

Za izazivanje saobraćajke osuđen je Levant Alsin koji je kobnog dana vozio tuđi automobil bez vozačke dozvole, pod dejstvom alkohola i kanabisa. Njegove fotografije gotovo istog dana preplavile su društvene mreže jer je smrt Šabana Šaulića, koji u narodu slovi za kralja narodne muzike, izazvala snažne emocije.

Nemački portal westfalen-blatt.de objavio je februara 2020. više detalja o sudbini osuđenog, koji je inače rođen u Nemačkoj, ali ima turske korene i bavi se povremenim poslovima. Ubrzo nakon nesreće određen mu je pritvor jer njegova devojka živi u inostranstvu, pa se sumnjalo da će pobeći, pri čemu nije mogao sudu dostaviti adresu stalnog boravišta.

Na današnjem suđenju, sudija je ispričao da su optuženom, dok je bio u zatvoru, pretili Balkanci koji su u to vreme takođe boravili u istražnom zatvoru. Uprava zatvora strahovala je da ga ne povrede, pa je on zbog toga imao poseban tretman jer se brinulo o njegovoj bezbednosti.

Pomenuti portal pak piše o tretmanu koji je imao na društvenim mrežama i u široj javnosti. Njegova fotografija, ime, prezime i drugi podaci odmah su preplavili mreže, a njegova fotografija je objavljena u medijima. Samim tim, pišu, po izlasku iz pritvora bio je primoran da se povuče iz javnosti i živeo je u gradu čije ime je praktično bilo tajna.

Snažnu nameru da se njegova fotografija ne nađe u javnosti mogli smo videti i danas jer je u sud došao sa kapuljačom na glavi, koju je sve vreme navlačio preko lica, i maskom, čemu je izveštavao „Dojče vele“.

Sudski veštak potvrdio je da je kobne noći naleteo na vozilo u kom su se nalazili muzičari dok je, na mestu gde je dopuštena brzina od 80 kilometara na sat, vozio više od dva puta brže.

Postoji mogućnost da će advokat osuđenog uložiti žalbe nemačkom sudu. Pored toga, branilac je rekao da je njegov štićenik bio šokiran visinom kazne i činjenicom da je osuđen na zatvor, imajući u vidu da i sam boravak u istražnom zatvoru neposredno nakon saobraćajne nesreće nije praksa nemačkih sudova jer se radi o ubistvu iz nehata.

Sa druge strane, advokat porodice Šaulić i Kerić, ali i tužilaštvo, bilo je nezadovoljno ponašanjem optuženog jer je advokat govorio umesto njega, a na ona pitanja koja je odgovarao, mahom je govorio „ne znam“ ili je ćutao.

Gordana Šaulić: Očekivali smo u njemu makar trunku ljudskosti

Gordane Šaulić, supruga pevača Šabana Šaulića izjavila je nakon presude da je tužna i razočarana.

Gordana Šaulić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Tužni smo i razočarani posle svega, ne zbog visine kazne jer smo od početka znali da nemački zakoni ne predviđaju dugogodišnji zatvor za ovakvo nedelo… Naša nesreća je jer nakon tri godine nismo videli ni trunku kajanja u tom čoveku koji je uzeo dva života i dve porodice zavio u crno“, kaže Gordana Šaulić i dodaje:

„Očekivali smo posle svega da u njemu vidimo makar trunku ljudskosti, ali to se nije dogodilo. Sudija i tužilac su profesionalno odradili svoj posao i zbog toga smo im zahvalni i upućujemo veliku zahvalnost svima onima koji su nam od tragedije do sad pružali podršku i saosećali sa našim bolom, a to su milioni ljudi širom sveta. Ponosni smo jer Šaban za njih nije i neće biti zaboravljen. Ovim se stavlja tačka makar na jednu agoniju koja nas prati još od tog kobnog 17. februara, ali bol i tuga za izgubljenim životom supruga, oca i dede ostaje zauvek kao deo naših života“, kaže ona.

Bonus video: Ilda Šaulić o selidbi u Ameriku i svom ocu Šabanu Šauliću

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare