Ime pokojnog Dragoslava Kosmajca, koga su najviši državni funkcioneri optuživali za različita krivična dela, proteklih nedelju dana je ponovo u fokusu javnosti nakon što je na objekte u vlasništvu njegove porodice bačeno nekoliko eksplozivnih naprava. Kosmajac se prvi put pominjao u Beloj knjizi MUP Srbije, koja je napisana davne 2001. godine, a u kojoj je detaljno opisano funkcionisanje kriminalnih grupa koje su delovale u Srbiji.

U proteklih nedelju dana bačeno je četiri bombe na objekte u vlasništvu porodice Kosmajac. Zbog toga su uhapšeni Dušan Krstić Duca (57) i njegova supruga Džesika R. T. (39). Krstić je navodno u policiji priznao izvršenje krivičnog dela.

Pročitajte još:

Tvrdio je da je Kosmajac odgovoran za postavljanje eksploziva pod vozilo u kojem su bili njegova žena i deca koja su preživela, kao i da je Kosmajac odgovoran za ubistvo njegovog kuma Gorana Marjanovića, zvanog „Goksi bombaš“ koje se dogodilo 1995. godine.

Dragoslav Kosmajac Foto: Goran Srdanov

Za pomenuti zločin osuđeni su drugi ljudi, a Kosmajac nikada dosad nije dovođen u vezu s pomenutim ubistvom, te nije poznato zbog čega je Krstić izneo teške optužbe protiv pokojnog biznismena.

Ipak, Kosmajac se dovodio u vezu sa mnogim drugim krivičnim delima.

Dragoslav Kosmajac se poslednji u žiži javnosti našao 2014. godine kada je uhapšen u svojoj vili na Zvezdari zbog sumnje da je organizovao krijumčarenje narkotika, za šta su ga optuživali najviši državni organi. Pušten je iz pritvora tri meseca kasnije uz jemstvo od 200.000 evra, dok su optužbe za šverc narkotika pale u vodu.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Interesantno je da to nije bioprvi put da se Kosmajac dovodi u vezu sa narkoticima. Upravo zbog povezivanja s drogom je pomenut u Beloj knjizi MUP Srbije koja se bavi kriminalnim grupama koje su devedesetih bile aktivne.

Kako je nedeljnik Vreme pisao pre nekoliko godina, Kosmajac je pomenut na 13. strani knjige – deo „Kriminalci koji se bave krijumčarenjem opojnih droga, I grupa“.

Pročitajte još:

„Grupu krijumčara opojnih droga je organizovao Kosmajac Dragoslav, koji je jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama na području SRJ i Zapadne Evrope. Kosmajac je povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge i u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu a odavno ima i uhodani kanal za krijumčarenje heroina iz Turske, Bugarske i Makedonije preko SRJ za zemlje Zapadne Evrope i to najčešće za Nemačku i Italiju (tzv. ‘Balkanski put’)“, piše u knjizi i dalje se navodi:

Ilustracija Foto:shutterstock.

„Posao Kosmajca je organizovanje nabavke, transporta i preprodaje opojnih droga i sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti licima koja neposredno vrše navedene poslove već za određene poslove angažuje najčešće članove grupe Buha Ljubiše zv. ‘Čume’ i Duleta Spasojevića zv. ‘Kum’. Uglavnom organizuje nabavku i trgovinu velikih količina narkotika za potrebe Zapadne evrope, a jedan deo preko gore navedenih članova grupe preprodaje na sitno u Beogradu i drugim većim gradovima Srbije. Od krijumčarenja droge stekao je veliki kapital koji je uložio u kupovinu placeva i izgradnju nekretnina na teritoriji Beograda. Operativna saznanja ukazuju da je veliki deo kapitala plasirao i na kupovinu nekretnina po raznim zemljama Zapadne Evrope“.

Foto: N1

Iako se godinama dovodio u vezu sa različitim krivičnim delima, na kraju je optužen za nelegalnu uknjižbu državnom zemljišta na Zvezdari, ali je on, čak i za ovo delo, pravosnažno oslobođen.

Tokom postupka utvrđeno je da pomenuto zemljište zapravo nije ni bilo državno. Nakon pravosnažnosti presude, Kosmajcu je država vratila svu prethodno zaplenjenu imovinu, a on se povukao u potpunu medijsku ilegalu.

Preminuo je 2020. godine od posledica koronavirusa.

VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za bacanje bombi na kuće Kosmajca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar