Foto:NIN

Nedeljnik NIN dobio je sudski spor protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je ovaj list tužio zbog naslovne strane na kojoj je objavljena njegova fotografija uz tekst “Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale”, što figurativno ukazuje na njegovu odgovornost za postupanje policajaca tokom rušenja u Hercegovačkoj ulici u Beogradu. Autorka pomenutog teksta Sandra Petrušić za portal Nova.rs kaže da je posle ministra niko više nije tužio.

Petrušićeva se u razgovoru za portal Nova.rs osvrnula na sve, sam postupak, susret sa ministrom, ali i činjenicu da je neka instanca u ovoj državi imala hrabrosti da donese ovakvu presudu, u korist NIN-a. Ipak, ona se osvnula i na jednu zanimljivu činjenicu – posle Stefanovićeve tužbe novih nije bilo.

“Moram da kažem da nakon ovoga sa Nebojšom Stefanović nisam imala nikakvu tužbu, niko me nije napao, nisu su me razvlačili kroz tabloide, takoreći, potpuno sam postala nezanimljiva za naprednjake i njihove medijske stubove. Tako da, moram priznati da mi je Stefanović učinio ‘uslugu’ jer se pre te tužbe svako usuđivao da me tuži, međutim, nakon njegove, odjednom je nastupio poprilično miran period”, rekla je Petrušićeva na početku razgovora za portal Nova.rs.

Sandra Petrušić Foto:FoNet/Aleksandar Levajković

Apelacioni sud u Beogradu je u maju ove godine, po drugi put, preinačio presudu Višeg suda u Beogradu kojom je NIN osuđen da zbog teksta “Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale” plati ministru odštetu u iznosu od 300.000 dinara. Ipak, ova presuda je poništena, a prema novoj ministar je dužan da ovom listu plati troškove postupka, jer je tokom istog utvrđeno da Stefanović, kao nosilac funkcije ministra MUP, mora da pokaže veći nivo tolerancije prema medijskim kritikama.

Pravda je konačno zadovoljena, a Petrušićeva kaže da je bila spremna da ide čak i do Evropskog suda u Strazburu jer stoji iza svake napisane reči.

”Tokom postupka nisam trpela nikakve pritiske, ako se zanemari to prvo ročište, ujedno i jedino na kome smo se pojavili Nebojša Stefanović i ja, kada smo davali iskaze. Kasnije se više nismo pojavljivali, nego su sudske odluke donošene u našem odsustvu”, kaže ona.

Ona se osvrnula i kako je izgledao susret sa Stefanovićem na ročištu.

Pročitajte još:

“Taj prvi put je bio veoma traumatičan, tada je bilo nekoliko autobusa pristalica Srpske napredne stranke (SNS), koji su tu dovedeni, koji su čekali ispred suda i vikali sve vreme. Bio je problem što su oni imali svoje specijalno obezbeđenje, koje je vršilo trijažu ko sme da uđe u sudnicu, a ko ne. Dogodilo se da su u sudnicu ušli svi funkcioneri iz Ministarstva unutrašnjih poslova, gradskih struktura, ali ne i oni koji su došli iz kancelarija Zaštitnika građana, iz OEBS-a i raznih nevladinih organizacija. Na kraju, dogodilo se to da ja nisam mogla da uđem jer me njihovo obezbeđenje nije prepoznalo”, priča Petrušićeva.

Ona navodi i da je jasno bilo da je suđenje namešteno jer je sudija najpre dozvolio takvu publiku u sudnici, a zatim i što je dopustio da Stefanović iskaz daje bez lične karte, jer, kako je tada predsednik sudskog veća rekao, “svi mogu da potvrde da je to Nebojša Stefanović”.

“Celo suđenje je bilo jedna velika farsa, nije saslušan glavni urednik niti iko sem nas dvoje, a presuda je doneta svega 20 dana kasnije. Prvostepena presuda NIN je oglasila krivim, nakon čega ju je Apelacioni sud poništio. Ipak, onda se Stefanović žalio Vrhovnom kasacionom sudu, koji je predmet vratio Apelacionom. Postupak je potom vraćen na prvi stepen, kada je Viši sud ponovo doneo istu presudu. Zatim je Apelacioni sud ponovo doneo presudu u korist NIN-a, a interesantno je da mu je prvi put bilo potrebno mesec dana za odluku, ali i da smo sada čekali godinu dana na istu. Da ne zanemarimo da je doneta u trenutku epidemije koronavirusa, kada više nikog ne interesuje slučaj ‘Savamala’ ”, kaže novinarka.

Foto: Nemanja Jovanović

Ipak, kako ističe, znala je da će spor dobiti i bila je spremna i da ide do suda u Strazburu.

“Oni ne mogu doneti presudu koja će biti protiv mene, ali sam shvatila da im to u tom trenutku nije odgovaralo, pa smo zato ovoliko dugo čekali”, ističe novinarka.

Od bespravnog rušenja objekata u kvartu Savamala u Hercegovačkoj ulici prošlo je više od četiri godine. Ovaj čin dogodio se u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine, kada su vlasnici brojnih lokala ostali bez svojih radnji.

Petrušićeva za portal Nova.rs kaže da će rasvetljavanje ovog slučaja morati da sačeka neka “bolja” vremena.

“Da bi došli do nekih pomaka u slučaju ‘Savamala’ neophodno je najpre da se promeni vlast, samo je pitanje da li će do tada ostati neki dokazi sačuvani da bismo mogli nekoga da osudimo. Znate, mi danas imamo slučajeve da neko nečiji tvit podeli, a da on nije po volji ove vlasti, pa ga naša policija za samo sat vremena pronađe i privede. Mi smo u Savamali imali 20, 30 ljudi koji su te večeri, kada se dogodilo rušenje, imali mobilne telefone i koji su prolazili pored nadzornih kamera, međutim četiri godine niko nije uspeo da otkrije identitet nijednog od njih”, kaže Petrušićeva i dodaje:

Foto: Nemanja Jovanović

“Pritom, imamo i mene, koju je Nebojša Stefanović, koji se nalazi na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, tužio kako bi dokazao da to nije on, ali isto tako nije upregao resurse policije da bi dokazao ko jeste. Tvrdio je da će novac koji dobije na sudu dati u humanitarne svrhe, ja bih, da sam na njegovom mestu, dala privatnom detektivu, ako već njegova služba ne može da pronađe krivce. Svi znamo da to što se dogodilo u Savamali, dogodilo se od strane svih ministarstava i kompletne strukture ove vlasti”, dodale je Petrušićeva.

Podsetimo, zbog bespravnog rušenja u Hercegovačkoj ulici u centru Beogradu niko nikada nije odgovarao, a ni posle četiri godine nisu identifikovani famozni fantomi koji su te večeri upali sa bagerima u ovaj kvart. Predsednik Republike Srbije Aleksadar Vučić izjavio je da iza ovog čina stoje „kompletni idioti“, a potom i gradska vlast Beograda.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare