kamendin naselje kombo
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U socijalne stanove u naselju Kamendin u Zemun polju, čiji je investitor bio Grad Beograd, nakon šest godina od završetka radova, umesto ugroženih stanara, uselili su se lopovi koji su ih doslovno uništili i očerupali, noseći sa sobom sve što im je došlo pod ruku: parket, bojlere, radijatore, vodokotliće, WC šolje... Uništavanje i bezobzirno pljačkanje novoizgrađenih stanova, kulminiralo je početkom godine kada je, kako tvrde naši sagovornici, Grad povukao obezbeđenje koje je čuvalo dve neuseljene zgrade, da bi sada raspisao javnu nabavku za sanaciju štete, koju će, kao i obično, platiti Beograđani.

Gotovo šest godina prošlo je od kako su završeni stanovi u Ulici Dušana Mađarčića u naselju Kamendin u Zemun polju, čiji je investitor bio Grad Beograd, a koji su do danas, iz nepoznatog razloga, ostali neuseljeni. Ove zgrade su godinama unazad na meti lopova, da bi 27. jula, Grad Beograd raspisao konkurs za sanaciju čitavog objekta koji ima 10 ulaza, ukupno 280 stanova i četiri lokala.

„Održavanje objekata i stanova obuhvata održavanje i popravku objekata GP1 i GP2 s obzirom da su zgrade oštećene, iz zgrada je izneta oprema i upotreba većeg broja stanova je van funkcije, pa je potrebna njihova popravka i osposobljavanje za normalnu upotrebu“, stoji u javnoj nabavci, uz informaciju da će se ona izvršiti tri meseca od dana zaključenja pojedinačnih ugovora, odnosno narudžbenica.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ova dva stambena objekata, kojima upravlja Sekretarijat za imovinske i pravne poslove, poslednjih godina pretrpela je značajna oštećenja, zbog, kako je naveo čitalac koji nam se javio, nedostatka obezbeđenja i zaštitne ograde. Takođe, Sekretarijat za imovinske i pravne poslove uputio je još jedan poziv za podnošenje ponuda, odnosno javnu nabavku za održavanje liftova, 3. avgusta ove godine. Kolika je vrednost radova u oba javna poziva, nije navedeno.

Ono što je problematično jeste činjenica da su zgrade bile spremne za useljenje još pre šest godina, ali da stanari ipak nikad u njih nisu kročili, a da je u međuvremenu nastavljeno temeljno i sistematsko pljačkanje stanova i zgrada, koji traje od 2014. godine.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Investitor Grad Beograd povukao je čuvare koji su obezbeđivali zgradu od dalje pljačke, a GP Zlatibor, koji je bio izvođač radova, povukao je zaštitnu ogradu. Trenutno lopovi neometano, sistematski razvaljuju i skidaju limove, okapnice sa prozora i to redom, kao i zaštitni lim na dnu zgrada, kao i kupatilsku opremu, parket., pa čak i radijatore“, napisao je stanovnik Zemun polja koji živi nedaleko od ovih zgrada.

Reporteri portala Nova.rs uverili su se u ove tvrdnje na licu na licu mesta, a prizor u neuseljenim stanovima je u najmanju ruku bio užasavajući.

U razgovoru sa stanarima iz okolnih zgrada u Kamendinu, saznali smo da su čuvari na objektu povučeni početkom 2020. godine, ali da prvi blok zgrada, na početku Ulice Dušana Mađarčića ima čuvara i deo zaštitne ograde, koja je na nekim mestima srušena.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Stanovnici ovog dela Beograda posvedočili su nam i da se tokom dana, ali i noći skupljaju uglavnom mlađe osobe, koje lome prozore i iznose sve što se izneti može. Iz svih stanova počupani su radijatori i bojleri, osim jednog koji im je najverovatnije ispao prilikom pljačke.

Pošteđen nije ostao ni parket, koji su lopovi čupali i slagali na gomilu kako bi ga lakše iznosili. Podrumi su puni vode, zbog čega su i mnogi stanovi puni vlage. Šteta koja je pričinjena je ogromna, a stvar je u toliko  uznemirujuća što je čitava gradnja finansirana narodnim novcem, kao što će usotalom biti i predstojeća sanacija.

„Policija bi komotno mogla da uhvati lopove na delu, ali je iz nekog razloga nikada nema. Okolni stanari su više puta zvali policiju, ali do dolaska patrole, lopovi bi uvek nekako uspevali da pobegnu. Mnogi stanari su uplašeni za svoje živote i nemoćni su da bilo šta učine. Nedopustivo je da se imovina grada, plaćena njihovim novcem, uništava do nesagledivih razmera poslednjih šest godina“, ispričao je naš čitalac.

Reporteri Nova.rs razgovarali su sa čuvarom na prvom objektu koji je rekao da ima velikih problema da sačuva objekte za koje je zadužen, zbog „raznoraznih“ koji tu dolaze.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsećanja radi, Grad Beograd raspisao je konkurs maja 2011. godine za 1.050 socijalno neprofitnih stanova za zaposlene u javnim službama i mlade bračne parove na teritoriji Grada Beograda. Početkom 2014. godine Komisija za stambena pitanja gradonačelnika, pozivala je zainteresovane da se opredele za jedan od stanova u novoizgrađenom stambenom kompleksu u Ulici Dušana Mađarčića Korčagina u naselju Kamendin u Zemun polju u Beogradu.

Građani koji su se javili na konkurs dobijali su različite informacije o trenutku useljenja, ali do dana današnjeg, dva kompleksa zgrada nisu useljena. Konkurs za socijalno neprofitne stanove, u Ulici Dušana Mađarčića Korčagina, drugi deo, od broja 2 do 10, otvoren je i za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, 6. septembra 2016. godine. Glavni investitor je bio Grad Beograd, a izvođač firma GP „Zlatibor“.

Radovi su završeni još 2014. godine, pa čak i priključci za struju, ali stanari do danas nisu kročili u ove zgrade.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako su ranije izveštavali mediji, o ovom kompleksu zgrada, od februara do oktobra 2016. godine, pomenuti blok zgrada nije imao čuvare, te su se iz gotovih stanova iznosili bojleri, radijatori, WC šolje..

U međuvremenu, ništa se nije činilo po pitanju stanova, a Grad Beograd je 19. januara 2019. godine raspisao Konkurs za kupovinu i davanje stanova u zakup na pomenutoj lokaciji, a 5. marta 2020. objavio konačnu listu reda prvenstva na konkursu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare