Proteklih dana privođeni su na informativne razgovore i iskaze su davali bivša državna sekretarka MUP Srbije Dijana Hrkalović i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza. Pažnju je privuklo to što oni nisu pristali na poligraf u veoma važnim istražnim postupcima za organizovani kriminal. Pravnik Milan Antonijević ističe da se poligrafu često dodaju ona svojstva koja on u istrazi ne mora imati i da on nije dokazno sredstvo.

„Odbijanje poligrafa i tog testiranja ne bi trebalo da zauzima neku preveliku pažnju. To je standardna procedura koju vi možete uraditi, ali sam poligraf ne mora biti neko dokazno sredstvo i imate pravo da ga odbijate“, objašnjava Antonijević i podseća da je u modernijoj srpskoj istoriji poligraf često predstavljan kao nešto što nije i dat mu je značaj koji ne bi trebalo da ima.

Tema u razgovoru sa Nevenom Madžarević bio je i Antonijevićev odlazak sa funkcije izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo. On je ponovio da je reč o ličnoj odluci.

Antonijević je, dok je bio na čelu Fondacije za otvoreno društvo, bio jedan od organizatora pregovora između vlasti i opozicije koji se sa sada obnavljaju. On ocenjuje da su u prethodnim pregovorima očišćena neka tehnička pitanja i da sada može da se pređe na suštinska.

„Nadam se da sada evroski parlamentarci znaju koje su to granice koje su moraju preći da bi se unapredilo stanje u medijima i da bi se manjili pritisci na birače“, konstatuje Antonijević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar