Novica Antić, Nebojša Stefanović
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs/BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić izjavio je danas da bi zbog pogibije starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, Nebojša Stefanović trebalo da iz moralnih razloga podnese ostavku na funkciju ministra odbrane, a na odgovornost bi trebalo da budu pozvani svi generali koji su komandovali vežbom na Pešteri.

Antić je agenciji Beta kazao da je stariji vodnik Stojković nastradao na vojnoj vežbi na Pešteri kada je u vojnom vozilu došlo do aktiviranja protivpožarnog sistema.

„Ministar Stefanović je morao da formira Komisiju za vanredne dogadjaje koja bi utvrdila okolnosti pod kojima je poginuo Stojković. Saopštenje koje je tim povodom izdalo Ministarstvo nije istinito. Stojković nije bio bolestan i verovatno je preminuo od posledica trovanja gasom halonom“, rekao je Antić.

Naglasio je da su nadležni počinili propuste u toku izvodjenja vežbe i nisu primenili propisane mere bezbednosti.

Pročitajte još:

„Vežba na Pešteri je bila ispolitizovana i njom je upravljao pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović. On je zloupotrebio resurse i vojsku da promoviše sredstva u razvoju koja proizvode privatne firme, a koja nisu u formaciji naoružanja naše vojske“, istakao je Antić.

Prema njegovim rečima, od kada je izabran za ministra odbrane Stefanović svojim postupcima nije pokazao konkretnu volju da rešava nagomilane probleme kadra u vojsci.

„Od 2016. godine Vojsku Srbije je zbog loših uslova rada napustilo oko 10.000 profesionalnih vojnika, podoficira i oficira. Mi se osećamo kao gradjani drugog reda, nemamo regres, topli obrok, ne plaća nam se prevoz u realnom iznosu, a participaciju plaćamo dvostruko više nego ostali gradjani“, rekao je Antić.

Dodao je da profesionalni vojnici rade i do 500 sati mesečno i da polovina njih nije mogla da iskoristi prošlogodišnje odmore.

„Angažovani su do granica fizičke i psihičke izdržljivosti. Mi iz jedinog reprezentativnog vojnog sindikata ne možemo nikoga da dobijemo u Ministarstvu odbrane i da ukažemo na probleme s kojima se vojska svakodnevno susreće“, istakao je Antić.

Zato je neophodno, naveo je predsednik Vojnog sindikata, preispitati šta radi Stefanović kao ministar odbrane.

„Stiče se utisak da Stefanović ima problem sa sopstvenim autoritetom jer je očigledno da on ne radi u skladu sa zakonskim ovlašćenjima. Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović verovatno prima naredjenja direktno od Aleksandra Vučića“, ocenio je on.

Na pitanje, kakva bi ličnost trebala da bude na čelu srpske vojske, Antić je kazao da ministar odbrane mora da poseduje znanje i neophodne reference da bi mogao da upravlja tako složenim sistemom kao što je Ministarstvo odbrane.

„To ne može da bude diletant, zato što su svi njemu potčinjeni stručni ljudi. Kada se javite na konkurs za posao u bilo kojoj firmi morate da u CV navedete koje su vaše referense, iskustvo i obrazovanje. Niko neće da vam da posao koji ne znate da radite. Takav kriterijum mora da bude i za ministra“, kazao je Antić.

Upitan da prokomentariše to što se Stefanović i dalje nalazi na čelu Ministarstva odbrane i Saveta za nacionalnu bezbednost, a da je prethodno izgubio poverenje u svojoj partiji, Antić kaže da je Stefanovićev ostanak na visokoj držvanoj funkciji vrlo diskutabilan.

„Ako se neko dovodi u vezu s kriminalnim aferama kao što je ‘Krušik’ i ako je njegov kredibiltet pod znakom pitanja i kod najbližih stranačkih saradnika, onda se takvoj osobi ne sme poveriti bezbednost države“, zaključio je Novica Antić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar