.

Sutra bi trebalo da bude izrečena presuda Zoranu Marjanoviću, optuženom za ubistvo supruge Jelene, pevačice čije telo je pronađeno u kanalu u naselju Crvenka u aprilu 2016. godine. Tom presudom biće stavljena tačka na proces decenije, kako se još u medijima naziva ovo suđenje, kom je prethodila traljava i aljkava policijska istraga, puna šupljina i propusta.

Osim objektivnih okolnosti koje su otežale posao istražnim organima, policija je u slučaju ubistva Jelene Marjanović napravila niz neverovatnih propusta i grešaka. Ne zna se koja verzija događaja je gora – teorije zavere koje objašnjavaju da je u celu priču upleten neki moćnik koji zataškava slučaj ili, ono verovatnije, da je policija počinila niz nedopustivih grešaka, propusta i brljotina.

Pročitajte još:

Prva greška se dogodila prilikom prijavljivanja celog slučaja jer policijski službenici kojima se Zoran Marjanović javio kobnog dana, iz nekog razloga, nisu tu prijavu shvatili ozbiljno. On je prvo pokušao telefonski, a potom je poslao kućnu prijateljicu, da bi na kraju sam otišao da prijavi, kako se u prvom trenutku vodio sučaj, nestanak supruge Jelene, dok je navodno džogirala na nasipu. Tu su izgubljeni ne sati, već ceo dan. Da li će taj izgubljeni dan biti ključan, videće su po presudi.

Dok je policija oklevala, Zoran Marjanović je organizovao potragu i tada je izgažen ceo teren, ostavljena masa bioloških tragova, mesto navodnog nestanka i kasnijeg pronalaska tela Jelene Marjanović je kontaminirano i praktično uništeno.

Zoran Marjanović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Kada je telo Jelene Marjanović pronađeno u kanalu, policajci čine neverovatan previd. Umeto da leš pokojnice izoluju, kako bi sačuvali što više mogućih tragova i dokaza, oni ga spuštaju na zemlju i „kontaminiraju ga“ – bilo kakav biološki ili drugi trag koji od tog trenutku bude pronađen na telu ubijene žene može biti osporen i to sa dobrim razlogom i argumentima.

Čak i posle pronalaska tela, ono što se naziva licem mesta, nije bilo dobro obezbeđeno. Novinari, koji su počeli pomno da prate ceo slučaj, bili su sveeoci da su ljudi prolazili tim delom  Borče. Od prolaznika i meštana, do znatiželjnika. Mesto zločina nije hermetički zatvoreno, a samo su nedostajale organizovane posete.

Tada svežeg udovca, a sada optuženog Zorana Marjanovića, inspektori koji su vodili slučaj, koji je od nestanka prerastao u ubistvo, ni tog dana kada je pronađeno telo, nisu obavili duži razgovor sa Zoranom Marjanovićem. On je tog dana davao izjave novinarima kao na traci, čitave intervjue, a jedini razgovor koji je u tom trenutku trebalo da obavlja je razgovor sa policajcima.

Foto: Nemanja Jovanović

Kasnije je neko od policajaca izjavio da im je bilo neprijatno da tog dana ispituju Zorana Marjanovića, što je takođe brljotina. Policija ne da je imala pravo, nego je i uobičajeno da pričaju sa članovima porodice, a zakonom postoji mogućnost da policija, u svojstvu građanina, ispituje nekog do četiri sata, bez privođenja i podnošenja krivične prijave.

Kuća porodice Marjanović pretresana je nakon više od dve nedelje, tačnije posle 18 dana. Za to vreme je optuženi Marjanović, ukoiiko su tačni navodi optužnice, mogao da skloni sve potencijalne dokaze koji su mogli da ga terete.

JASENOVAC. Kako je privatna poseta Hrvatskoj i kršenje procedure postalo pretnja po Srbiju, prilog, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Aleksandar Vučić Foto: Newsmax Adria

U slučaju protiv Zorana Marjanovića nedostaju neki od ključnih dokaza. Nije poznat motiv ubistva za koje je optužen, a nije pronađeno ni „sredstvo izvršenja krivičnog dela“ – oružje kojim je ubijena pevačica iz Borče.

Policija je kasnije uhapsila Zorana Marjanović i on je bio u pritvoru, kao da su policajci očekivali da je sve rešeno i da će on priznati delo za koje su ga tada sumnjičili. On naravno nije priznao ništa. Policajci su radili pod ogromnim pritiskom, pre sveg medijskim, jer se o ovom slučaju izveštavalo svakodnevno i na sve moguće načine, ali i od poitičara, koji su tražili bilo kakve rezultate.

O ovom slučaju su se izjašnjavali i tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović, ali i vrhovni autoritet ove zemlje Aleksandar Vučić, koji je u tom trenutku bio premijer. Tako je 21. aprila 2016. rekao sledeće:

„Ono što mogu da kažem je da će ubica biti uhapšen u narednih 48 sati“, izjavio je tada Vučić.

Osim Stefanovića i Vučića o ovom zločinu govorili su i brojni vidovnjaci, astrolozi i stručnjaci raznih profila.

Jelena Marjanović je nestala 2. aprila 2016. godine, dok je, prema priči Zorana Marjanovića, sa njim i njihovom maloletnom ćerkom bila na nasipu u Crvenki. Ona je navodno otrčala i tada su je posldnji put videli. Njeno telo pronađeno je 3. aprila u obližnjem kanalu.

BONUS VIDEO: Zoran Marjanović pred ulazak u sudnicu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar