Protest u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Novom Sadu pokrenulo je 14 postupaka protiv aktivista i građana zbog nasilja na protestu ispred zgrade Skupštine Vojvodine, 12. jula ove godine, saznaje 021.rs.

OJT je 3. oktobra dalo naredbu o pokretanju istrage protiv 12 osoba zbog nasilničkog ponašanja i napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Formirana su još dva predmeta, od čega je u jednom podneta krivična prijava protiv jedne osobe zbog nasilničkog ponašanja, a u drugom zbog napada na službeno lice.

Prva saslušanja u ovim postupcima očekuju se sredinom novembra.

Dok se protiv aktivista i građana istražni postupci već vode, isti nisu pokrenuti protiv pripadnika privatnog obezbeđenja „Intersec“, navode iz OJT u odgovoru za 021.rs.

Krivičnu prijavu protiv dvojice „zaštitara“, podnetu između ostalog zbog nasilnog privođenja Novosađanina Milorada Ljeskovca, podneli su građani, političke stranke i nevladine organizacije.

Međutim, iako je prošlo već nekoliko meseci od navedenog događaja, pred Osnovnim javnim tužilaštvom još uvek je u toku predistražni postupak, odnosno prikupljaju se dokazi na osnovu kojih će biti zaključeno da li je neophodno podnošenje krivičnih prijava.

U saopštenju koje ovim povodom potpisuju neformalne građanske inicijative i organizacije navodi se da veliki broj krivičnih, ali i prekršajnih prijava protiv građana ima za cilj da „obeshrabri i zaplaši građane u izražavanju mišljenja.

Ove postupke nazivaju „političkim progonom“ i „selektivnom primenom zakona i pravde“. Ističu da do danas nisu reagovali ni zaštitnik građana Zoran Pašalić, ni Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova, odakle nije stigao odgovor na pitanja aktivista o tome kakvu ulogu je imala novosadska policija.

Saopštenje potpisuju Ekološki front Novi Sad, Za zeleno Novo naselje, Eko straža Novi Sad, Dunavac-Šodroš, Sačuvajmo Liman od betona, Šodroš Survivor kamp i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Podsetimo, Generalni urbanistički plan Novog Sada usvojen je na sednici Skupštine grada 21. jula. Za GUP su glasala 63 odbornika, četiri su bila protiv, dok nije bilo onih koji su uzdržani.

GUP je usvojila aktuelna vlast, koju predvodi Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima. Protiv ovog urbanističkog dokumenta bili su odbornici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije.

Pre i tokom sednice 21. jula došlo je do sukoba aktivista i pripadnika privatnog obezbeđenja, dok je kordon ispred Skupštine napravila policija.

Zbog nasilja koje je izbilo na protestu i protiv usvajanja GUP-a nedelju dana kasnije je ispred policijske stanice u Pap Pavla održan protest „Buna protiv mafije“.

BONUS VIDEO – Aktivisti u šumi Šodroš ponovo u akciji – ovoga puta muzikom na policiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar