Foto: Promo

Iz sadržine objavljenog transkripta razgovora advokata Dejana Lazarevića proizlazi da se razgovor vodio nakon lišenja slobode njegovih klijekata Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, što znači da je snimak razgovora mogao biti sačinjen samo tajnim snimanjem tokom posete advokata klijentima koji su se nalazili u pritvoru, upozorava Advokatska komora.

Advokatska komora Srbije u dopisu Ministarstvu pravde i direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejanu Careviću ukazuje da je proteklih dana veliki broj pisanih i elektronskih medija objavio transkript audio zapisa razgovora koji je advokat Lazarević vodio sa svojim klijentima Belivukom i Miljkovićem, koji se već šest meseci nalaze u posebnoj pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u Beogradu.

„Ukoliko su objavljeni transkripti istiniti, to bi značilo da se razgovori pritvorenika i njihovih branilaca u prostorijama za posete posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu snimaju u cilju upoznavanja sa sadržinom poverljive komunikacije“, upozorava Advokatska komora Srbije, uz opasku da su mogli da nastanu samo tajnim snimanjem tokom posete advokata klijentima.

„Pravo na poverljiv razgovor sa braniocem neprikosnoveno je pravo okrviljenog koje je zagarantovano Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava“, ističu u Komori.

Prema stavu Komore, organi državne vlasti su dužni da se uzdrže od preduzimanja radnji kojima se ovo pravo okrivljenog povređuje i to, pre svega, u situaciji kada je okrivljeni lišen slobode.

„Uprava za izvršenje krivičnih sankcija odgovorna je za obezbeđenje potrebnih uslova za nesmetano opštenje advokata sa pritvorenim licima i licima koja su lišena slobode, a svako narušavanje prava na poverljiv razgovor predstavljalo bi ne samo flagrantno kršenje osnovnih prava okrivljenih, već i zloupotrebu ovlašćenja organa državne vlasti“, naglašava Komora.

Direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pozivaju da preispita sve okolnosti pod kojima je taj snimak razgovora mogao nastati, kao i da naloži da se, uz pomoć tehničkih uređaja, izvrši provera da li su prostorije za posete advokata „ozvučene“.

Tu proveru trebalo bi da naloži, ne samo u prostorijama za posete posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu, već i u svim postorijama za posete advokata u okviru nadležnosti Uprave na čijem je čelu.

Poručuju da je Advokatska komora Srbije spremna da delegira predstavnike advokature koji će prisustvovati sprovođenju provera kako bi se uverili u verodostojnost rezultata provere.

„Smatramo da je povodom ovog važnog pitanja neophodno otkloniti svaku sumnju u pogledu načina na koji Uprava za izvršenje krivičnih sankcija funkcioniše, što bi značajno doprinelo uspostavljanju narušenog poverenja“, zaključuje Komora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar