Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin. Foto: Predrag Milosavljevic / Xinhua News / Profimedia

Veljko Belivuk, vođa kriminalne organizacije, osumnjičen za ubistva i otmice, rekao je na saslušanju 4. jula ove godine u tužilaštvu da je proteklih godina činio razne usluge najvišim državnim fukcionerima, u prvoj liniji predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i ministru policije Aleksandru Vulinu i drugima iz vlasti. I dok se vlast oštro ograđuje od Belivukovog iskaza, tvrdeći da je reč o gnusnim lažima, kriminolog Dobrivoje Radović za "Novu" ističe da bi sve funkcionere, koje pominju članovi ozloglašene kriminalne grupe, trebalo ispitati.

„Ne da bi trebalo ispitati sve političare koji se dovode u vezu sa Belivukovim klanom, već bi to trebalo da bude obaveza Tužilaštva za organizovani kriminal . Oni treba da utvrde da li je postojala neka saradnja, a ako je postojala, trebalo bi da postoji i odgovornost, a najpre da ti političari podnesu ostavke. Čak i ako tužilac ne reaguje na to, mora da se formira odbor koji će sve to ispitati“, kaže Radovanović.

Dobrivoje Radovanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Belivuk je na saslušanju 4. jula izjavio da je prethodnih godina činio usluge za državu – kontrolisao južnu tribinu Partizana, gušio skandiranje protiv predsednika, razbijao proteste protiv vlasti.

Pročitajte još:

„Rešio sam lepo da kažem sve o mom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom policije Aleksandrom Vulinom, Vučićevim bratom, prijateljima, kumovima i svim ostalim političarima koji su od nas tražili usluge, a sada se prave da se ne poznajemo i peru ruke od nas“, rekao je Belivuk tužiocu.

Radovanović ističe da je povodom Belivukog iskaza neophodno ispitati i samog predsednika, ali i sve one koji su dovođeni u vezu sa Belivukovim klanom – aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović, nekadašnji zamenik načelnika SBPOK-a Goran Papić, nekadašnja državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, ali i generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić.

Niko od njih dosad nije saslušan o eventualnim saznanjima.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Podsetimo, grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića uhapšena je u velikoj akciji MUP i BIA početkom februara ove godine. Sumnjiče se za teška krivična dela, među kojima su otmice, ubistva i iznude.

BONUS video: Dovođenje Belivuka na stadion JNA


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare