Foto:Medija centar Beograd

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) pokrenuo je istragu o izdavanju dozvola za kretanje tokom policijskog časa, nakon što je jedan policajac objavio na svom tviter profilu da "MUP ne izdaje dozvole za kretanje". Ovaj "tvit" je objavljen u trenutku kada se na društvenim mrežama vodila rasprava o tome kako su se huliganske grupe i pristalice SNS slobodno šetale i organizovale bakljade na krovovima zgrada u vreme policijskohg časa.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku objavio je juče analizu ponašanja policije tokom 52 dana vanrednog stanja, u kojoj se navodi da policija u Srbiji nije u potpunosti primenjivala demokratske standarde rada u vreme vanrednog stanja, koje je bilo na snazi od 15. marta do 6. maja 2020. godine. Nakon toga oglasio se MUP koji je naveo da su navodi iz istraživanja tendenciozni i neistiniti, i da imaju za cilj da diskredituju rad MUP i policajaca koji su za vreme vanrednog stanja bili angažovani danonoćno zarad očuvanja bezbednosti i zdravlja građana.

„Kao što piše u uvodnom delu izveštaja, urađen je analizom usvojenih pravnih akata, zvaničnih saopštenja MUP-a, izjava zvaničnika policije i političkih predstavnika MUP-a, medijskih analiza i vesti, praćenjem aktivnosti različitih korisnika društvenih mreža Facebook i Twitter, izveštaja međunarodnih vladinih i nevladinih organizacija o stanju u Srbiji tokom vanrednog stanja, kao i intervjua sa policijskim službenicima koji su tokom krize radili na terenu. Policajci sa terena su anonimno potvrdili ono što je već početkom maja bilo poznato iz redova policije, a to je da MUP ne izdaje dozvole. Još su objasnili sa kojim problemima su se suočavali u radu tokom vanrednog stanja i oko samih dozvola, što smo detaljno opisali u izveštaju. Dobijanjem potvrda iz više izvora, objavili smo izveštaj“, kazao je Đoršević za portal Nova.rs.

On dodaje da njihovo istraživcanje nije upereno protiv pripoadnika policije.

„BCBP je hteo ovim izveštajem da podstakne kontrolne organe policije da urade svoj posao, preispitaju postupanje policije tokom vanrednog stanje, kako se slične situacije ne bi ponovile u budućnosti. Tako se obezbeđuje demokratski rad policije, što i MUP treba da obezbedi prema Zakonu o policiji“, rekao je Saša Đorđević.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku izdao je juče analizu ponašanja policije tokom 52 dana vanrednog stanja, u kojoj se navodi da policija u Srbiji nije u potpunosti primenjivala demokratske standarde rada u vreme vanrednog stanja, koje je bilo na snazi od 15. marta do 6. maja 2020. godine. U međuvremenu, reagovao je i MUP, koje je u svom saopštenju naveo da su navodi iz istraživanja tendenciozni i neistiniti, i da imaju za cilj da diskredituju rad MUP i policajaca koji su za vreme vanrednog stanja bili angažovani danonoćno zarad očuvanja bezbednosti i zdravlja građana.

 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare