Beogradski centar za bezbednosnu politiku izdao je danas analizu ponašanja policije tokom 52 dana vanrednog stanja, u kojoj se navodi da policija u Srbiji nije u potpunosti primenjivala demokratske standarde rada u vreme vanrednog stanja, koje je bilo na snazi od 15. marta do 6. maja 2020. godine. U međuvremenu, reagovao je i MUP, koje je u svom saopštenju naveo da su navodi iz istraživanja tendenciozni i neistiniti, i da imaju za cilj da diskredituju rad MUP i policajaca koji su za vreme vanrednog stanja bili angažovani danonoćno zarad očuvanja bezbednosti i zdravlja građana.

U analizi, čiji je autor istraživač ovog centra Saša Đorđević navodi se da policija nije tokom 52 dana vanrednih okolnosti uvek postupala profesionalno, srazmerno i politički neutralno, te da je tome doprinelo i često menjanje propisa.

Naredba ministra unutrašnjih poslova o ograničenju i zabrani kretanja lica doneta je u suprotnosti sa Ustavom, a unutrašnja kontrola policije javno je reagovala samo u jednom slučaju. Problematično je i to što kriterijumi na osnovu kojih je MUP izdavao dozvole za kretanje, nisu bili propisani, zbog čega su zloupotrebljene u političke svrhe.

„Iako je propisano da MUP izdaje dozvole za kretanje, u praksi su ih izdavali druga ministarstva, javna preduzeća ili opštinski krizni štabovi, što je unelo dodatnu zabunu, kako kod građana, tako i policijskih službenika. Policija je dozvolila kretanje tokom policijskog časa ljudima koji su palili baklje na krovovima stambenih zgrada, ugrožavajući bezbednost stanara. Istovremeno, policija nije uvek uredno odgovarala na pozive građana koji su prijavljivali kršenje policijskog časa i upotrebu pirotehničkih sredstava. Politički neutralno postupanje policije je dovedeno u pitanje hapšenjem simpatizera opozicije i dozvoljavanjem bakljade pristalica vlasti“, navodi se u analizi.

Građani nisu dobro informisani pre proglašenja vanrednog stanja, da oni koji su došli iz inostranstva moraju da ostanu kod kuće, a dešavalo se da policija uopšte ne informiše građane o obaveznoj izolaciji, dok su neki uhapšeni zbog kršenja ove mere. Đorđević u svojoj analizi ocenjuje da je kontrola poštovanja kućnog karantina u početku bila dobra, a da je onda vremenom postala lošija i svela se na telefonsku proveru, dok Odbor za odbranu i unutrašnje poslove nijednom nije pokrenuo pitanje kontrole policije u vreme vanrednog stanja.

Reagovanje MUP-a

„Navodi iz istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku tendenciozni su i neistiniti i imaju za cilj da diskredituju rad MUP-a i policajaca koji su za vreme trajanja vanrednog stanja bili angažovani danonoćno
zarad očuvanja bezbednosti i zdravlja građana“, saopštio je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Navode i da su policijski službenici prema svima postupali profesionalno, u skladu sa zakonom i da su bez sumnje pokazali visok stepen odgovornosti u situaciji sa kojom se prvi put suočavaju.

„Zarad istinitog informisanja javnosti moramo napomenuti da je dozvole za kretanje tokom trajanja policijskog časa izdavao isključivo MUP na osnovu zahteva koje su drugi državni organi dostavljali i to za poljoprivrednike, privrednike i druge čija je delatnost bila od vitalnog značaja u tom periodu. Nijedan drugi organ nije mogao da izda dozvolu za kretanje, kako se u pomenutom „istraživanju“ navodi“, saopštio je MUP.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare