Foto: minrzs.gov.org.

Apelacioni sud u Beogradu naložio je Specijalnom sudu da ponovo razmotri produženje pritvora Predragu Koluviji i ostalim optuženim za nedozvoljeno uzgajanje marihuane na poljoprivrednom dobru "Jovanjica", pošto je ukinuo rešenje kojim im je pritvor bio produžen početkom maja da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Do nove odluke Specijalnog suda Koluvija i ostali ostaju u pritvoru, a portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je za Tanjug da je rešenje o produženju pritvora ukinuto zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Prema stavu Apelacionog suda, prvostepeni sud nije dao razloge koji su individualno određeni za svakog od okrivljenih, niti je pojedinačno za svakog od njih naveo koje su to osobite okolnosti koje ukazuju da će, ukoliko budu pušteni da se brane sa slobode, u kratkom vremenskom period ponoviti krivično delo.

Na optužnici tužilaštva za organizovani kriminal od 6. maja, koja treba da bude potvrđena, nalaze se osim većinskog vlasnika „Jovanjice“ i Zdravko Milošević, Vladan Živojinović, Petar Živanović, Petar Hricaj, Stevan Holić, Branislav Miljević, Vuleta Bojović i Boban Jovanović, kao i još jedna osoba koja je za sada u bekstvu. Koluvija i ostali optuženi u pritvoru su od hapšenja 14. novembra 2019. godine.

Marihuana u Jovanjici
Foto Printscreen mup.rs

Optužnicom se okrivljeni terete za dva krivična dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, ali detalji optužnice još nisu saopšteni, jer se čeka da je Specijalni sud potvrdi.

Podsetimo, Predrag Koluvija, većinski vlasnik firme “Jovanjica” uhapšen je sredinom novembra prošle godine sa falsifikovanom sliužbenom policijskom ispravom. Tada je otkriveno i da se u plastenicima na ovom imanju nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa. Sem Koluvije, uhapšeno je još osam lica zaposlenih u “Jovanjici”.

Inače, prethodnih godina pomenuto gazdinstvo “Jovanjica” posetili su brojni funkcioneri, među kojima su ministar Aleksandar Vulin, direktor “Koridora Srbije” Zoran Babić, Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, ali i Dragan Sikimić koji danas vodi Agenciju za borbu protiv korupcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare