Ilustracija Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Nakon što je Maka Hašim (50), radnik JKP Gradska čistoća, preminuo 6. aprila posle sedam dana borbe za život uzrokovane tragedijom koja se dogodila kada ga je, tokom radnog vremena, priklještio kamion za odnošenje smeća, Prvom osnovnom javnom tužilaštvu podneta je krivična protiv vozača koji je upravljao teretnim vozilom. Radnici međutim, osporavaju krivicu vozača, tvrdeći da stradali radnik nije smeo da radi na odnošenju smeća, ali ni da stoji na zadnjoj platformi kamiona u pokretu, jer je od strane medicine rada posedovao ekspertizu da boluje od najtežih bolesti, zbog čega je i raspoređen da radi na mestu radnika –čistača.

„Tužilaštvu je podneta krivična prijava protiv vozača koji je upravljao teretnim vozilom radnik „JKP Gradska čistoća“ prilikom saobraćajne nezgode koja se dogodila dana 30.03.2021. godine u ulici Fridriha Popsa kod kućnog broja 203-d Puta za Ovču, u kojoj je povrede zadobio oštećeni Maka Hašim, koji je preminuo dana 05.04.2021. godine. Tužilaštvo će u daljem toku postupka izvršiti sve neophodne provere, pribaviti obdukcioni zapisnik za preminulog i narediti neophodna veštačenja kako bi se u potpunosti utvrdile okolnosti pod kojima se nezgoda odigrala, te će pribaviti izveštaj od nadležnih inspekcija kako bi se utvrdilo da li je postojao propust još nekog lica u navedenoj nezgodi i da li takav propust predstavlja radnju izvršenja bilo kog krivičnog dela“, rekli su nam u tužilaštvu.

Kako smo gore naveli, stradali Hašim je sa mesta čistača poslat da podiže teške kante i stoji na zadnjoj platformi kamiona u pokretu, iako je od strane medicine rada posedovao ekspertizu da boluje od najtežih bolesti, zbog čega je i raspoređen da radi na mestu radnika –čistača.

Milan Petrić
Milan Petrić Foto: Medija Centar Beograd

Umesto da se sprovede istraga u JKP Gradska čistoća i ispitaju sve nepravilosti u radu o kojima smo u nekoliko navrata pisali, počev od otkaza koji su podeljeni onima koji su javno pričali o prljavim poslovima u ovom preduzeću, potom da se proveri poslovanje direktora Marka Popadića koji je preko firme Slaviše Kokeze kupio tablet računare čija je cena po komadu 32.000 evra… Tužilaštvo goni vozača.

„Lako je biti direktor u menadžmentu JKP Gradska čistoća, jer šta god da se desi niko od njih ne snosi nikakvu odgovornost. U međuvremenu radnici odgovaraju i za najmanje stvari. Ako izgubi rukavice, ako ošteti kantu, ošteti vozilo u vožnji, ako vozi žutom trakom iako nikako ne može pokupiti smeće koje se nalazi iza žute trake. Radnici se kažnjavaju za to kroz razne pravilnike, jer su naneli štetu firmi, dok istovremeno svi tenderi, saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom, pa i požar u kome strada čak pet vozila se nikako ne smatra štetom za preduzeće. I niko od menadžmenta ne snosi odgovornost. Kako to?“, kaže Milan Petrić koji je, podsetimo, dobio otkaz u Čistoći nakon što je objavio vest da je Čistoća preko firme nekadašnjeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviše Kokeze kupila tablete vredne 28.000 evra po komadu (bez PDV), a koji su namenjeni odeljenju „cipelići“ u kojem se radi po kazni.

marko popadić i slavis kokeza
Marko Popadić i Slaviša Kokeza, Foto: Screenshot/Youtube/Kosovo Online, BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

On ističe da je u Čistoći sprovedena izmena sistematizacije za radno mesto – socijalni radnik.

„Ta osoba je prebačena u ‘cipeliće’, jer se usudila da kaže direktoru da ima veliki broj ljudi koji imaju zdravstveni izveštaj da ne smeju da rade na pozicijama iz ugovora o radu. Tada je to radno mesto prebačeno u drugu službu, što je veoma diskutabilno da li je regularno, i dovedena je druga osoba da se bavi tim poslovima. Jedna od posledica toga je upravo i smrt Hašima, koji nije bio na radnom mestu iz ugovora o radu, kao što ni vozač nije bio na radnom mestu iz ugovora o radu. I za to niko, iz menadžmenta, ne odgovara. Kako to da niko nije radio poslove iz opisa ugovora o radu? Da li je baš zbog toga došlo do tragične nesreće? Zašto je on tog dana na papučici kamiona ako se zna da ima lekarski nalaz u kome jasno piše da ne sme da se bavi težim fizičkim poslovima? Sve to bi direktor Marko Popadić znao da nije bespotrebno smenio socijalnu radnicu. Neophodno je da napomenem da je za svaku promenu sistematizacije neophodno da pribavi mišljenje sindikata. On to nikada nije uradio, a nije čak ni poslao konačnu izmenu sindikatima, tako da su oni ostali uskraćeni za informacije kome se radnik može obratiti u ovakvim slučajevima“, kaže on.

BONUS VIDEO:

Marko Popadić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare