Protest advokata ispred Advokatske komore Srbije, AKS, advokati, zatvorena ulica, Dečanska
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Advokati Srbije pridružiće se građanima na protestima i blokadama najavljenim za subotu, a spremni su i da pruže podršku svima onima koji budu žrtve represije policije. Pravnici će se organizovati po gradovima, te će tako pružiti podršku i onim građanima koji protestuju van Beograda.

Pravnici su ranije najavili da su spremni da pruže podršku građanima zbog zakona o referendumu i eksproprijaciji, kao i Rio Tinta. Kako za naš portal navodi advokat Miroslav Živković, veliki je odziv među pravnicima širom zemlje.

Pročitajte još:

„Veliki broj advokata spreman je da se odazove pozivu i pruži podršku građanima na zakazanim protestima. Moram da istaknem da se advokati neće organizovati samo u Beogradu, već i u ostalim gradovima u Srbiji – Loznici, Valjevu, Šapcu. Veliki je odziv i želimo da pomognemo građanima, jer su ovo problemi koji se tiču svih nas“, kaže advokat Živković.

Kako dodaje, građani u svakom smislu mogu da računaju na pomoć srpskih pravnika.

„Svi smo ugroženi kao građani. Mi smo tu da branimo prava građana, da budemo, takoreći, ispred njih. Naravno da građani mogu da računaju na nas u slučaju da im je neophodna bilo kakva vrsta pravne pomoći“, ističe Živković.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Reč je o pravnicima okupljenim oko pokreta „Ni korak nazad“, a od njihovim stavova ograđuje se Advokatska komora Beograda.

Inače, advokati već mesecima protestuju zbog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o troškovima obrade kredita, a koji šteti građanima. Sada najavljuju pridruživanje ekološkim protestima.

Podsetimo, za subotu su zakazani veliki protesti građana zbog zakona o referendumu i eksproprijaciji, u gradovima širom zemlje. Minule subote održani su, takođe, protesti, a veliki broj građana izašao je na ulice i blokirao ključne saobraćajnice čime je saobraćaj stao na nekoliko sati.

Pretpostavlja se da će ove subote biti znatno više građana na ulicama.

Vulin najavio nasilje

Inače, dosad se veliki broj advokata javio za besplatnu pravnu pomoć građanima koji su pretrpeli izvesne posledice zbog svog aktivizma, tačnije učešća na protestima prošle subote. Pojedini su pozivani na informativne razgovore, drugi hapšeni. Ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je pre nekoliko dana da je policija spremna da primeni nasilje na protestima, ukoliko bude bilo potrebe.

Sabac protest
Protesti u Šapcu Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Takođe, minule proteste je obeležio i izostanak reakcije policije u Šapcu, koji nisu izašli na teren da odbrane građane koje su motkama i čekićima mlatili nasilnici.

 

BONUS video: Protest advokata

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar