Foto:Tanjug/AP Photo/Mike Corder/EPA-EFE/EVA PLEVIER/EPA-EFE/Peter Dejong/EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Odbrana Hašima Tačija i druge trojice članova Glavnog štaba OVK najavila je danas da će osporavati nadležnost Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu za vođenje postupka i suđenje Tačiju i ostalima.

Advokati su pisanim podneskom, koji je danas objavljen, takođe tražili produžetak roka za podnošenje tog, takozvanog preliminarnog podneska za osporavanje nadležnosti, a sudija za prethodni postupak im je tu moblu odobio.

Rok za podnošenje tog podneska produžen je za mesec dana, pa prema odluci sudije, umesto 11. januara, on ističe 10. februara.

Preliminarni podnesak tiče se pitanja da li su Specijalizovana veća uopšte nadležna da sude Tačiju, Kadriju veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiji, odnosno da li je Specijalizovano tužilaštvo Kosova nadležno da ih optuži, što je već učinilo.

Na današnjoj statusnoj konferenciji advokati su potvrdili da će osporavati nadleznost suda, a preliminarnim podneskom se, prema Statutu Specijalizovanih veća, mogu osporavati i navodni formalni nedostaci optužnice, ili tražiti njeno razdvanjanje.

Sudija je pojasnio da odbrani dozvoljava produženje roka za podnošenje pomenutog zahteva, imajući u vidu da je “potrebno da se analiziraju obimni obelodanjeni dokazi i o njima razgovara sa optuženima, predstojeću zimsku pauzu u radu suda, kao i ograničenja koja je uzrokovala pandemija Covida 19.

U istoj odluci sudija je međutim odbio zahtev odbrane da se održe usmena ročišta za raspravu o zahtevu odbrane optuženih da im se ukine pritvor.

To znači da će o zahtevu za ukidanje pritvora Tačiju, Seljimiju, Veseljiju (koji će ga tek podneti) i Krasnićiju odluku doneti na osnovu pisanih podnesaka njihovih advokata i, sa druge strane tužilaštva.

Tači i Veselji su se, prema navodima haškog tužilaštva iz juna, zalagali da se Specijalizovana veća ukinu.

I u kosovskoj javnosti i skupštini čulo se da je mandat ovim većima navodno istekao nakon pet godina rada te da ne mogu da vode krivične postupke.

Veća su osnovana Zakonom koji je usvolila kosovska skupština, pa su tamošnji zvaničnici tvrdili da ona taj zakon može i da poništi.

Komentari

Svi komentari (0)