U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je bilo izricanje završnih reči u postupku koji se vodi protiv glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića, optuženom za nasilničko ponašanje prema kolegi Predragu Antonijeviću 23. avgusta 2021. godine u niškom hotelu "Ambasador".

Na današnjem suđenju advokat Goran Draganić, branilac Dragana Bjelogrlića, u svojoj završnoj reči je istakao da je učestvovanje u krivičnom postupku bilo izuzetno otežano zbog neviđenog medijskog linča usmerenog prema Draganu Bjelogrliću, iznošenja najgrubljih neistina o događajima te noći i što je najvažnije, indirektnog mešanja najviših izvršnih vlasti, koje su narušile pretpostavku nevinosti i unapred proglasile Bjelogrlića nasilnikom.

Goran Draganić i Dragan Bjelogrlić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Dragan Bjelogrlić nije počinio krivično delo nasilničko ponašanje“, istakao je advokat Goran Draganić obrazlažući da nije došlo do značajnijeg ugrožavanja spokojstva građana pristutnih te večeri na koktelu, niti je došlo do narušavanja javnog reda i mira, te dva obavezna zakonska uslova za postojanje nasilničkog ponašanja nisu bila ispunjena.

Draganić je svoju tvrdnju potkrepio dokazima.

„Saslušanjem i čitanjem izjava svih svedoka nesumjnivo je utvrđeno da niko od prisutnih nije bio uplašen da će se njemu nešto desiti, niti je bilo kome pretila opasnost. Svedoci se nisu osećali ugroženo u smislu sopstvene bezbenosti. Niko nije napustio koktel nakon fizičkog kontakta, a prisutni su nastavili da piju i razgovaraju uobičajeno. Ništa nije razbijeno, niti uništeno“, kazao je Draganić i istakao da nijedan zakonsku uslov za proglašenje krivičnog dela nasilničko ponašanje nije ispunjen.

Dragan Bjelogrlić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na kraju završne reči, advokat Draganić je zatražio od suda da donese jedinu moguću presudu – oslobađajuću.

Selektivni dokazi i falični snimci

Sa druge strane, drugi branilac, Jugoslav Tintor govorio je o samom događaju i selektivinim dokazima, uključujući i nedostatak snimaka događaja.

„Snimak sa kamere broj četiri uopšte nije dostavljen sudu, dok je drugim snimcima manipulisano i nedostaju neki ključni trenuci“, rekao je Tintor.

Bjelogrlić: Medijska hajka počela odmah

Dragan Bjelogrlić je izjavio da postupak traje tri godine i dva meseca, a da je već drugog dana počela neviđena medijska hajka na njega, i od strane najviših zvaničnika ove zemlje, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića. Naveo je i da je to pokušaj diskreditacija njega kao i ličnosti i njegovog društvenog angažmana.

Izricanje presude je zakazano je 25. oktobar.

Inače, Bjelogrlić je u svojoj odbrani ranije detaljno opisao odnos koji je imao sa Antonijevićem, tvrdeći da ga Antonijević godinama napada i da je događaj u Nišu samo posledica toga.

Istraga u Nišu, suđenje u Beogradu

Istraga u ovom slučaju sprovedena je u Nišu, ali je nakon podizanja optužnog predloga protiv Bjelogrlića Osnovni sud u Nišu zatražio da se predmet delegira beogradskom sudu, što je Vrhovni kasacioni sud (VKS) odobrio iz razloga procesne celishodnosti, pošto su i optuženi i oštećeni, kao i branilac i svedoci svi iz Beograda.

Podsećanja radi, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je 26. novembra 2021. godine sudu optužni predlog protiv Bjelogrlića po optužbama da je 23. avgusta 2021. godine u ranim jutarnjim časovima udario reditelja Predraga Antonijevića u niškom hotelu „Ambasador“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Bjelogrlić je optužen za krivično delo nasilničko ponašanje, a tužilaštvo je tražilo od suda da mu izrekne kaznu zatvora od šest meseci.

Inače, dvojica reditelja su se našla u niškom hotelu povodom održavanja manifestacije 56. Filmski susreti.

Bonus video: Jugoslav Tintor: Snimci montirani i sečeni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare