Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon priznanja Milana Radoičića, da je organizovao oružani napad na severu Kosova 24. septembra, njegov punomoćnik Goran Petronijević je, odgovarajući na pitanje novinara o tome odakle Radoičiću tolika količina oružja i oprema i kako je moguće da neko samoinicijativno prezume na sebe takvu akciju, kazao da on nije ekspert da bi tumačio takve stvari niti za to ima ovlašćenja.

„Ja sada treba da budem ekspert, da tumačim kako je to moguće da doense takvu odluku, tu bi morao da budem psiholog, a u onom delu kako je moguće da je nabavio oružje, da budem ekspert u toj oblasti, a ja to nisam. Ja sam samo advokat i njegov punomoćnik. Nemam ovlašćenja da o tome govorim, jer to su verovatno stvari o kojima će on govoriti ukoliko dođe do nekog poziva za razgovor“, kazao je Petronijević dodajući da su jedini koji su ilegalno bili naoružani na severu Kosova bili pripadnici Kurtijeve policije.

Milan Radoičić Foto:Milos Tesic/ATAImages

Petronijević je kazao i da nema informacija da se protiv Radoičića trenutno vodi bilo kakav postupak, te dodao da još ne zna kakve bi evenutalna odbrana bila.

Podsetimo, advokat je iz Radoičićevog saopštenja pročitao da Radoičić prihvata odgovornost za organizovanje oružanog napada na severu Kosova i Metohije.

„Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogorojnih spekulacija koje su se pojavile, obaveštavam javnost da sam zajedno sa sunarodnicima sa severa Kosova i Metohije dana 24. septembra došao na sever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru kom je svakodnevno izložen. Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu naroda, a ovaj čin nema veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga, ni vlast Republike Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpra Kurtijevom teroru“, pročitao je advokat iz saopštenja Milana Radoičića, a zatim nastavio:

„Zbog povinovanja političkim razlozima, smirivanja situacije, više puta smo se povlačili jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprineti deeskalaciji, a da će KFOR preduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda. Međutim, ovakvo naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju, već kao slabost. Kao rezultat toga, iz dana u dan su se povećavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje su nelegalno okupirala sever Kosova. Jednostavno, sve metode otpora do sada nisu dale nikakvo poboljšanje života, već pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima. U takvoj atmosferi sam se odlučio na taj čin jer su KiM moja zemlja, moja kuća, sastavni deo Republike Srbije“, pročitao je advokat.

Zato su, kako je pročitao punomoćnik, bili primorani da pokušaju da zaustave „progon srpskog naroda“ i „skrenu pažnju prištinskom režimu i međunarodoj zajednici, da ovakav Kurtijer teror srpski narod neće trpeti“.

„Do stradanja policajca došlo je slučajno, nakon čega je počeo žesto okršaj sa obe strane u kom su poginula naša trojica drugova, heroja, koji su život dali za slobodu i očuvanje Kosova i Metohije, njihova plemenita žrtva nikada neće biti zaboravljena“, pročitao je Petronijević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar