Foto: Privatna arhiva; wikipedia Udruženje javnih pravozastupnika; promo logo

Advokat Nevena Fürst podnela je neopozivu ostavku na mesto člana Uređivačkog odbora časopisa Branič, a kako navodi u svom saopštenju, a kao razlog navela je odluku Upravnog odbora Advokatske komore Srbije koja je bez obrazloženja opozvala poziv redakcije časopisa “Branič”, ali i trojici profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu za Svečanu akademiju povodom Dana advokature Srbije.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Poštovane koleginice i kolege,

Želim da vas obavestim da sam, dana 29.02.2024., podnela neopozivu ostavku na mesto člana Uređivačkog odbora časopisa Branič, zato što je, na osnovu odluke Upravnog odbora Advokatske komore Srbije, rukovodstvo Komore bez obrazloženja opozvalo poziv redakcije časopisa “Branič” saradnicima “Braniča”, trojici profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Miodragu Jovanoviću, prof. dr Goranu Dajoviću i prof. dr Bojanu Spaiću, za Svečanu akademiju povodom Dana advokature Srbije.

Smatram da je navedena odluka Upravnog odbora AKS – kojom su opozvani pozivi saradnicima najstarijeg i najvažnijeg advokatskog naučnog i stručnog časopisa, uglednim profesorima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, od kojih su pravno znanje sticale brojne naše kolege i pripravnici a sticaće brojne i ubuduće – neprimerena, nekorektna i nekolegijalna, a na štetu advokata i advokature. Takođe, ovom odlukom je teško pogođen i časopis “Branič”, koji je ovim aktom obrukan i oštećen za istaknute saradnike, prijatelje advokature iz reda akademske zajednice, koji su, zajedno sa advokatima, nedavno održali dve uspešne tribine u okviru Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Vojvodine, na temu povezivanja pravne teorije i prakse; te koji su se prihvatili i da pruže lični akademski doprinos u nastojanju Braniča da povrati izgubljenu naučnu kategorizaciju.

Smatram da navedena odluka Upravnog odbora AKS manifestuje i maćehinski odnos Upravnog odbora prema sopstvenom časopisu „Branič“, kome je nedavno, odlukom istog organa, znatno smanjen broj štampanih izdanja. Osim toga, smatram i da je izričiti pokazatelj da Upravni odbor ne vodi uređivačku politiku časopisa „Branič“ samo u načelu, nego i da formalno ukida samostalnost redakciji u donošenju uobičajenih, tekućih i podrazumevajućih odluka, kao što je odabir gostiju za godišnji svečani događaj proslave Dana advokature Srbije.

Želim da istaknem da se na samom početku svog rada u aktuelnom sazivu, redakcija časopisa „Branič“ čvrsto saglasila u tome da u „Braniču“ nikada neće biti nijednog oblika i forme cenzure, te da će se odlučno suprotstavljati svim eventualnim pokušajima ograničavanja ljudi ili ideja koje se, bilo od strane vlasti ili opozicije, mogu smatrati nepoželjnim. Časopis „Branič“ ima zavidnu tradiciju koja datira od 1887. godine i osnovan je na načelima stručne i profesionalne ravnopravnosti i nepristrasnosti, koja načela su uspostavili naši utemeljivači, prvi javni pravozastupnici, kao „organ oko koga će se okupljati sva pravnička inteligencija, da svojim radom širi pravnu i državnu znanost i da savesno ocenjuje sve pojave u sudskoj i pravničkoj struci našoj i da bude istaknuti tumač i branič pravde i zakonitosti“.

Ostavku sam podnela kao moralni čin izražavanja dubokog neslaganja sa odlukom Upravnog odbora, kao znak kolegijalne podrške profesorima saradnicima „Braniča“ kojima je Upravni odbor AKS neosnovano uskratio gostoprimstvo, radi podrške časopisu „Branič“ u očuvanju integriteta, kao i radi isticanja važnosti slobode izražavanja u našem društvu i profesiji“, navela je advokat Nevena Fürst.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare