Foto: Goran Srdanov

Suđenje u postupku koji se vodi protiv 98-godišnjeg istoričara umetnosti Stanislava Živkovića, po tužbi novosadskog advokata Nemanje Aleksića, koji ga je optužio za prevaru, održano je danas u novosadskom sudu. Na današnjem pretresu odbijen je predlog odbrane optuženog starca da mu se sudi u Mladenovcu, kako bi lakše mogao da prati proces jer je u invalidskim kolicima.

Aleksić, koji je prema pisanju medija podneo krivičnu prijavu protiv voditelja Zorana Kesića zbog „verske mržnje i netrpeljivosti prema vernicima“ i koji je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo Zoranom Gojkovićem umešan u aferu falsifikovanja isprava i pokušaja prevare osiguravajućeg društva, krivično goni starca za data stručna mišljenja o autentičnosti četiri umetničke slike, a koja su navodno netačna.

Advokat Nemanja Aleksić Foto:promo/lawofficealeksic.rs

Naime, reč je o slikama koje je Slaviša Popov, takođe okrivljeni, prodao novosadskom advokatu Nemanji Aleksiću i Davidu Zelenkapiću. Advokat Ivan Simić, koji zastupa istoričara umetnosti, zatražio je danas da se postupak razdvoji prema Živkoviću i izmesti u Mladenovac, da bi, kako je istakao, „mogao da pristupi i odbrani svoju čast i dokaže nevinost“.

„Radi se o tome da moj branjenik želi da odbrani svoju čast, jer je reč o izuzetnom stručnjaku iz oblasti istorije umetnosti, a njegove ličnosti, koja je od izuzetnog značaja ovog podneblja, imajući u vidu da se radi o dugogodišnjem upravniku Galerije srpske akademije umetnosti, piscu mnogih knjiga. Moj predlog nije preuranjen upravo iz razloga što gospodin Živković, dok je živ, zdrav i sposoban, hoće da dokaže svoju nevinost“, rekao je advokat Ivan Simić tokom pretresa.

Foto: Privatna arhiva/ Advokat Ivan Simić i njegov branjenik, istoričar, Stanislav Živković

Tužilaštvo se protivilo ovom predlogu, nakon čega je on odbijen.

Takođe, na današnjem pretresu doneta je odluka da se uradi veštačenje zdravstvenog stanja Živkovića.

Pročitajte još...

Podsetimo, Živković je, sa nepunih 100 godina, jedan od najstarijih optuženika u Srbiji. On se goni za prevaru, a za krivično delo koje mu se stavlja na teret nije dobio nikakav novac, već samo izneo svoje mišljenje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare