Foto: Medija centar Beograd

Radoslav Tadić, advokat bivšeg upravnika Okružnog zatvora u Beogradu Dragiše Blanuše protiv koga je danas obustavljen postupak zbog otmice nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, kaže za portal Nova.rs da je ovakva odluka suda bila očekivana.

Protiv Blanuše postupak je ukinut zbog nepojavljivanja Marije i Marka Miloševića, inače dece nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, ali i njihovih advokata.

Ipak, kako navodi Tadić za naš portal ovakva odluka suda je bila jedina logična, jer u ovom slučaju nije bilo nikakve otmice i njegov branjenik je samo radio svoj posao.

„Ovaj postupak vodi se 19 godina, tokom koga je doneta i oslobađajuća presuda. Mislim da se Miloševići na pretresu nisu pojavili svesno, jer su i oni očekivali da jedina presuda koja može biti doneta jeste upravo oslobađajuća“, kaže Tadić.

Kako navodi, Blanuša je nevin i on je tog 28. juna 2001. godine, kada je Miloševićev izručen, samo radio svoj posao.

Foto: N1

„Moj branjenik je postupao po naređenjima Vlade Srbije i svojih pretpostavljenih, nista nije radio na svoju ruku. Njegova uloga je samo bila da obezbedi prevoz, odnosno kombi, kojim je Milošević prevezen do aerodroma, a sa kojem je potom prebačen u Hag“ dodaje Tadić.

Podsetimo, protiv Dragiše Blanuše vodio se postupak, a po privatnoj tužbi porodice, zbog otmice Slobodana Miloševića prilikom izručenje Hagu 2001. godine. Kako se navodilo, on se teretio da je, bez odobrenja suda, omogućio nepoznatim osobama da Miloševića odvedu iz zatvora i prevezu u pritvor Haškog tribunala, u kojem je preminuo 11. marta 2006. godine. Sem toga, Blanuša se teretio i je neovlašćeno objavio knjigu „Čuvao sam Miloševića“, koja govori u pritvorskim danima nekadašnjeg predsednika SRJ, pred izručenje Hagu.

Inače, advokatska kancelarija Tomanović, koja u ovom postupku zastupa Marka Miloševića, najavio je žalbu na ovu sudsku odluku.