Foto: Promo HBIS GROUP Serbi;Facebook; Instagram/192_rs

Ivan Todorović (33) poginuo je u nesreći koja se dogodila pre nekoliko dana u Železari Smederevo, koja je u vlasništvu kineske kompanije HBIS grupe, prilikom pada krana. U trenutku nesreće, stradali Ivan se nalazio u kabini krana, a prema nezvaničnim informacijama, kran je pao usled dotrajalog nosača na kome se držao. Nekolicina radnika smederevske Železare nakon ove nesreće istakla je za Nova.rs da su problemi sa kranom, odnosno nosačem, postojali odranije.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Zasad nije zvanično potvrđeno zbog čega je došlo do nesreće, a prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, postojali su izvesni problemi sa nosačem krana. Navodno, radnicu su se u prethodnom periodu žalili da nije u ispravnom stanju.

„Kran se nalazio na nosaču, kada je samo pao. Našem kolegi nije bilo spasa, a lekari su mogli samo da konstatuju smrt. Obraćali smo se svojim šefovima, usmenim i pismenim putem, rekli smo im da nosač nije u dobrom stanju, bilo je pitanje vremena. Kran, odnosno kabina, je jedna od boljih u celoj Železari. Nedavno je remontovana i zaista je bila očuvana, ali šta vredi kada je nosač još iz Titovog vremena, nikada nije menjan. Korodirao je na mnogim mestima. Upozoravili smo, ali niko ništa nije preuzeo po tom pitanju“, kaže jedan od naših sagovornika.

Železara, Smederevo
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na spekulacije da je kran pao jer je bilo previše tereta, naši sagovornici negoduju.

„Ovde to nije slučaj, jer je Ivan prenosio teret upola manji od procenjene nosivosti. Ali, ne čude nas spekulacije jer je to istina inače. Uzimamo veću težinu kako bi brže završili posao. Pa evo, i za Ivana kažu da nije popunio tu neku ček listu koja bi trebalo da se popuni pre ulaska u kran, i sada čujemo da će krivicu svaliti na njega, jer kako kaže ona naša stara srpska – „mrtva usta ne govore““, kaže besno naš sagovornik.

Pročitajte još:

Kolege nastradalog Ivana navode da je on juče sahranjen, a da je iza njega ostala trudna verenica.

„Čekali su dete. Ovo je užasna tragedija. Tragedija je za nas kao društvo da neko nastrada jer je šefovima bitniji profit od načina i uslova rada, u mehanizaciju u železari godinama nije ulagano“, dodaju radnici kineske kompanije HBIS grup.

Foto: Facebook

Nakon tragedije koja se dogodila, na terenu je bio Inspektor za rad i naložio istragu.

Prema saznanjima Nova.rs, očekuje se dolazak veštaka mašinske struke koji će ispitati tehničku ispravnost mašine.

Povodom navoda o dotrajalosti nosača, kao i o samoj ispravnosti krana, Nova.rs uputila je pitanja Železari Smederevo, ali oni nisu želeli da nam daju odgovore na postavljena pitanja već su nas uputili na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Poštovani, istraga je još uvek u toku. Možete da se obratite Ministarstvu unutrašnjih poslova za detalje“, piše u odgovoru dostavljenom portalu Nova.rs.