Petar Lazović sa klanom Belivuk
Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Da bi se uhapšeni tajni agent Petar Lazović, koji se dovodi u vezu sa kavačkim klanom, branio sa slobode, njegovi pravni zastupnici sada nude 6,2 miliona evra u nekretninama i novcu.

To je “Vijestima” saopštio advokat Borivoje Đukanović.

U predlogu za jemstvo, podsećaju da je veće Višeg suda odbilo prethodnu garanciju od 1.640.300 evra, zaključivši da po vrednosti “ne deluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljenog da ostane dostupan sudu i da eventualni gubitak jemstva ne bi značajnije uticao na poslovanje pravnih lica koja su jemci”.

Pročitajte još:

”Bez namere i želje da se upuštamo u raspravu oko činjenice da li u crnogorskom društvu jedno privredno društvo može ravnodušno podneti gubitak 1,5 miliona, odlučili smo da sudu ponudimo jemstvo koje sasvim sigurno ne može ostati bez reakcije. U tom smislu, ovim podneskom, na ime jemstva, pored iznosa koji je u ranijem predlogu stavljen, dodajemo hipoteku na nekretnine u Podgorici, svojina D.O.O. GUFO, u iznosu od 4.645.000 evra, što zajedno sa već ponuđenim jemstvom od 1.640.300 evra iznosi 6.285.300 evra”, piše u predlogu koji potpisuju advokati Đukanović i Nikola Martinović.

Oni su napisali da očekuju da sud s pažnjom razmotri taj iznos jemstva:

”Te da odbrani i celokupnoj javnosti obznani šta predstavlja pravni standard srazmernosti pri određivanju da li je jemstvo prihvatljivo”.

Tokom prošle sedmice, vanraspravno veće Višeg suda u Podgorici prihvatilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) na odluku sutkinje za istragu tog suda Suzane Mugoše, kojom je prethodno prihvaćeno jemstvo za Lazovića.

Početkom oktobra, Lazovićev branilac predložio je Višem sudu da tog agenta tajne službe puste da se brani sa slobode, uz jemstvo od 1,2 miliona evra, od čega tri nekretnine čija je vrednost 1.139.289 evra i 100.000 evra u gotovini.

To je ponuđeno kao garancija da on tokom daljeg krivičnog postupka neće pobeći.

Jemstvo je prvobitno odbijeno krajem oktobra, ali se odbrana žalila na rešenje Višeg suda, a u toj žalbi dopunili su spisak nekretnina – ponudili su da se hipoteke upišu na nepokretnosti dva pravna lica, procenjene ukupne vrednosti 1.540.000 evra i 100.000 evra u kešu, koje su njegovog oca Zorana Lazovića.

Nakon što je Mugoša prihvatila jemstvo, na njenu odluku žalio se SDT, a nakon odluke vanraspravnog veća mlađi Lazović ostao je u pritvoru.

Lazović je uhapšen 18. jula po nalogu SDT-a. Dan kasnije, na graničnom prelazu Božaj, pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja lisice na ruke stavili su i Mojkovčaninu Radovanu Pantoviću.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić uhapšenog tajnog agenta sumnjiči da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, ali i da je kao član organizovane kriminalne grupe “Kavači” učestvovao u međunarodnom krijumčarenju kokaina, kao i da je odavao službene tajne vođi tog klana Radoju Zviceru.

Zbog sumnje da je deo te krimi-ekipe, SDT je izdalo i nalog za hapšenje službenika Uprave policije Ljuba Milovića.

Članovima tog klana SDT označava i Radoja Živkovića zvanog Žuti (36), Nikolu Spasojevića (43), Milana Vujotića (40) i Duška Roganovića (36).

Majka menjala stan sa Garićem

Firma koja nudi jemstvo za Lazovića, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata u vlasništvu je Željka Garića.

U aprilu tekuće godine MANS je obznanio da je početkom 2021. godine majka Petra Lazovića, Ljiljana, razmenila stan sa Garićem, koji ima višestruke poslovne veze sa vlasnicima “Bemaxa” i njihovim drugim kompanijama.

Ona tada ustupa svoj stan od 64 kvadrata u Bulevaru Jola Piletića u zamenu za stan od 84 metara kvadratnih i garažu u zgradi u centru Podgorice, iza hotela “Hilton”. Dokumentacija o razmeni nepokretnosti, do koje je došao MANS, pokazuje da je Ljiljanin stan preko Morače bio procenjen na 89.600 evra. Sa druge strane, stan od 84 kvadrata i garaža u samom centru Podgorice bili su procenjeni na 100.000 evra. Na taj način Lazović dobija značajno veći stan po ceni koja je ispod tržišne za taj deo grada, dok joj je parking mesto praktično poklonjeno.

Tada su objavili i da su veze Garića sa kompanijom “Bemax” i njenim osnivačima višestruke i da je on osim firme “GUFO” i vlasnik Ženskog košarkaškog kluba “Budućnost Bemax”, i jedan od suvlasnika kompanije “Saprom”, u kojoj se nalazio i Ranko Ubović.

Đukanović: Odbijanjem jemstva degradiraju dignitet suda

Đukanović je za Vijesti rekao da stavovi vanpretresnog veća Višeg suda, na kojima zasnivaju svoje odluke o odbijanju predloženog jemstva iako ih je sudija za istragu prihvatio – naglašeno i pravno i životno degradiraju dignitet te pravosudne institucije.

”Posebno je značajno istaći da se okrivljeni Petar Lazović svaki put, čak i na telefonski poziv ovlašćenog tužioca, kao i policije, uredno odazivao pozivu, koje konkretne okolnosti, a odnose se na ličnost okrivljenog, su neosporivog karaktera. Ovakvim ponašanjem, tj. savesnosti u poštovanju zakona, da se obavezno i uredno odazove na svaki poziv specijalnog tužioca i policije, utemeljen je apodiktički stav odbrane – okrivljeni je znao da je pokrenut krivični postupak protiv njega, mogao je nesmetano pobeći iz države, što mu nije bilo ni u primisli”, kazao je advokat Đukanović.

Dodaje da je bez presedana u sudskoj praksi da se nekome ko zna da će biti inkupliran, i ko je je na najpouzdaniji način manifestovao svoju odlučnost da neće pobeći, određuje i produžava pritvor zbog opasnosti od bekstva.

”Pritom odbijajući predlog odbrane za prihvatanje jemstva, a kako je to u dosadašnjem toku postupka, na nedopustivo nezakonit način postupilo veće Višeg suda. Sa logičkog, krivično pravnog i svakog zdravorazumskog stanovišta, samo bi neshvatljiva iracionalnost u promišljanju o navodnom postojanju navedenog pritvorskog osnova, kod napred iznetih neupitnih činjenica, kada je u pitanju okrivljeni Petar Lazović mogla rezultirati u istrajavanju na fiktivnom krivično procesnom pritvorskom osnovu, kako je to postupilo veće Višeg suda”, rekao je advokat.

On ističe da rešenja vanpretresnog veća ne sadrže bukvalno nijedan razlog u pravcu navedenih okolnosti, iako je to bila eksplicitna obaveza suda.

“Ovaj aspekt arbitrarnosti, u postupanju veća, neupitno upućuje na njegov prejudicirajuci stav o potencijalnoj krivici i navodnoj spremnosti za bekstvo okrivljenog Petra Lazovića, što je eklatantan primer, prejudicirane indikacije. S tim u vezi, Evropski sud za ljudska prava u svakom slučaju sankcioniše kao nedopustivo postojanje prejudicirane indikacije, zasnivaju svoj stav na pravno neupitnoj činjenici – da se na taj način izričito povređuje pravo okrivljenog na pravično suđenje”.

Đukanović je ocenio da je “očigledno i neskriveno” da je jedini razlog Veća za odbijanje predloženog jemstva bio taj što se pravilnim i nužnim sagledavanjem, relevantne okolnosti – da je znao da će biti uhapšen mesecima unapred, ne bi moglo uklopiti u unapred formiran stav o navodnoj postojećoj inkulpaciji Lazovića, a posebno od opasnosti od bekstva.

”U uverenju sam da samo jedan od iznetih u nizu nesanirajućih propusta vanpetresnog veća nije generisan nedostatkom lične i profesionalne hrabrosti”, zaključio je Lazovićev branilac.

BONUS VIDEO: Akcija MUP – hapšenje Armagedon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar