Foto: Europol

Osamnaest osoba uhapšeno je u Taragoni u Španiji nakon istrage koju je vodila španska policija u saradnji sa albanskom policijom i organima za sprovođenje zakona i institucijama koje se bave imigracijama na Kosovu, u Austriji, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Portugaliji, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama i uz podršku EUROPOL-a.

Cilj akcije koja je održana 29. juna bio je „razbijanje“ organizovane kriminalne grupe koja se bavi krijumčarenjem migranata i prevarama sa dokumentima, saopštili su danas iz EUROPOL-a.

Ove kriminalne mreže, kako navode, omogućile su ilegalni ulazak više od 400 albanskih državljana u Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

Tokom akcije izvršen je pretres dve kuće i zaplenjena falsifikovana dokumentacija, finansijska dokumentacija, evidencija ilegalnih aktivnosti, elektronska oprema, novac u gotovini i razne vrste droge (kanabis, kokain i sintetičke droge).

Kako navode iz EUROPOL-a, još od 2019. uočena je sve veća upotreba određenih falsifikovanih dokumenata od strana imigranata sa Zapadnog Balkana. Ujedno naglašavaju da se u prethodnim fazama istrage „razbijene“ kriminalne grupe identifikovane na karipskom ostrvu Sent Marten (Saint Maarten), a koje su krijumčarile albanske imigrante sa falsifikovanim dokumentima u Sjedinjene Države.

Ujedno su kuriri koji su putovali na Kosovo i u Albaniju radi distribucije falsifikovanih dokumenata takođe uhapšeni u decembru 2020.

Navode i da su u martu 2021. četiri štamparije za falsifikovana dokumenata na Kosovu „razbijena“.

„Do sada je istraga dovela do 46 hapšenja, više od 400 identifikacija migranata na aerodromima i zaplene 1.000 lažnih dokumenata“, precizirali su u saopštenju.

Istragom se na samom kraju ciljala kriminalna mreža sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, a koja je upravljala letovima i prijemom migranata u te zemlje.

„Obaveštajni podaci koje je podelilo američko Ministarstvo za nacionalnu bezbednost, Istrage o nacionalnoj bezbednosti (HSI), doveli su do identifikacije mete visoke vrednosti u Španiji. Odatle su osumnjičeni i njegovi saučesnici omogućavali ilegalni ulazak migranata preko različitih aerodroma Španije i Portugalije u Ujedinjeno Kraljevstvo, dok su im pružali falsifikovane francuske lične karte“, ističu.

Operacija u Evropi takođe je povezana sa tri tekuće krivične istrage u Sjedinjenim Državama.

Iz EUROPOL-a navode da su njihovi službenici koordinisali istragom, olakšavali razmenu informacija i pružili analitičku i forenzičku podršku.

Na dan akcije, EUROPOL je rasporedio virtuelno komandno mesto kako bi omogućio razmenu informacija u realnom vremenu između istražitelja i rasporedio eksperta u Španiju da unakrsno proveri operativne informacije u odnosu na EUROPOL-ovu bazu podataka i prenese tragove istražiteljima na terenu.

EUROPOL je takođe finansirao raspoređivanje službenika albanske policije koji su učestvovali tokom akcije u Španiji, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Goran Vesić u zoo vrtu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar