Foto: Video/Nova.rs

Svi oni građani koji imaju kredit u evrima ovih dana intezivno prate saopštenja Evropske centralne banke jer upravo od njhovih odluka zavisi koliko će im rasti mesečne rate. Računica izgleda ovako - onaj ko je podigao kredit od 100 hiljada evra, sa rokom otplate od 30 godina, u januaru je plaćao ratu od 404 evra. Već u junu mesečno zaduženje je dostiglo 423 evra. Dva meseca kasnije rata za isti kredit je dostigla 464 evra, dok je u septembru mesečno zaduženje dostiglo 502 evra. Rast rate kredita je bio oko 100 evra. Kakvo je stanje na tržištu, da li će rate kredita i dalje rasti i šta možemo da očekujemo do kraja godine u emisiji "Probudi se" odgovarao je glavni urednik portala "Kamatica", Dušan Uzelac.

„Predviđanja u finansijskom sektoru moguća su najdalje do dve, tri nedelje, ne dalje. Turbulentna su dešavanja, ali najbitnije je da ništa neće biti strašno. Teško je proceniti euribor jer on zavisi od nekih drugih stvari na tržištu. Konkretno, sada se dešava da centralne banke dižu svoje referentne kamatne stope, poskupljuju cenu novca. To se reflektuje na euribor, koji je svima koji su podigli stambene kredite u ugovoru. Teško je proceniti gde će da se zaustavi“ , rekao je u emisiji „Probudi se“, glavni urednik portala „Kamatica“, Dušan Uzelac.

Podsetio je da se ne radi o trendu, euribor je od negativne vrednosti skočio skoro do dva posto za vrlo kratak perod ali to ne znači da će tako i nastaviti da raste. „To j jedan balansirajući mehanizam, Evropska centralna banka povukla je neke poteze, tržište novca reaguje, skoro instantno. I to je ono što podiže cenu euribora“, objasnio je Uzelac.

Celo gostovanje možete da pogledate u videu ispod

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar