Voda Zrenjanin
Javna česma u Zrenjaninu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Više od 120.000 građana Zrenjanina danas obeležava tačno 18 godina od kada žive bez pijaće vode, koju pritom uredno plaćaju. Zbog prekomerne količine arsena u vodi iz gradskog vodovoda inspekcija je svojevremeno zabranila njenu upotrebu, a skoro dve decenije kasnije, i šest promena gradskh vlasti, ovaj problem još niko nije uspeo da reši.

Jedan od neuspelih pokušaja rešavanja problema bila je i izgradnja sporne Fabrike vode koja nikada nije uspela da proizvede ni polovinu potrebne količine vode za ovaj grad, a od 2020. godine je i van funkcije nakon eksplozije u kojoj su dva radnika i povređena. U međuvremenu i nakon više pokušaja, Fabrika vode je nedavno prodata novoosnovanoj firmi “Pannonian water” u vlasništvu arapske firme„Emserb Water FZE“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Potrojenje, za koje je samo grad Zrenjanin dao besplatno zemljište i 100 miliona dinara, prodato je za 417 miliona dinara, odnosno polovinu procenjene vrednosti. Ujedno, ovom kupovinom će jedna privatna firma po prvi put u Srbiji učestvovati u isporuci pijaće vode građanima, što je do sada radila isključivo država. Stranka Slobode i pravde iz Zrenjanina u celoj prodaji vide još jedan „manifetluk“ vlasti.

„Distribucija pitke vode i prerada otpadne vode ne mogu nikada biti profitabilne delatnosti, voda je strateski element i neposredna dostupnost prirodnih resursa određuje sudbinu ljudske zajednice. Ograničen pristup vodi donosi bolest, bedu i migracije. Ko je odgovoran što je cela zemlja, a posebno Zrenjanin u rukama stranih sumnjivih investitora? Kako to da je firma Panonnian water osnovana pre svega tri meseca, postala vlasnik fabrike vode …“ navode iz SSP, podsećajući da je Grad ulagao novac u ovo postrojenje.

„Fabrika vode je dobijala subvencije od države, više nije radila nego sto je radila, na kraju je i gorela, da bi je kupila firma osnovana za 100 dinara. U eksploziji su stradala dva radnika, koji su završili kao socijalni slučajevi, bez mogućnosti da se leče. Kako će voda puna arsena biti tretirana ne znamo, koliko ćemo je plaćati i šta ćemo plaćati ne znamo, ali jedno znamo: voda Arapima, zemlja Kinezima“, kažu u SSP. I Zrenjaninci vest o kupovini fabrike dočekali sa skepsom, s obzirom da se i prethodni investitor koji je gradio postrojenje pokazao nedorastao problemu sa koji se ovaj grad suočava već decenijama.

Tokom 2018. godine, kada je Fabrika puštena u probni rad, analize su pokazale da je voda navodno očišćena od arsena, ali je u njoj tada značajno bilo povećano prisustvo mangana, koji takođe može biti kancerogen. Nadležni u Fabrici vode su tada pojasnili da je razlog za povećanu koncentraciju mangana to „što je hemikalija koja se koristi u predtretmanu vode dugo stajala“, dok je povećana elektična provodnost u odnosu na dozvoljenu posledica „što u tom trenutku voda još uvek nije prošla kroz proces reverzne osmoze kojim se taj problem otklanja“. Direktor Departmana za hemiju Prirodno- matematičkog fakulteta u Novom Sadu Božo Dalmacija već tada je izneo sumnju da je problem u celom postrojenju, odnosno u tehnologiji proizvodnje.

„Po meni u pitanju je jedno nestandardno, odnosno hibridno postrojenje koje ne koristi taložnike vode već ultrafiltraciju. Nakon toga voda ide na reversnu osmozu, koja u ovom slučaju eliminiše arsen, ali ostaju mangan i neorganske materije, što je apsurd. To vam je kao kada bi od sto ljudi 99 bilo zaustavljeno, a jedan prošao“, izjavio je Dalmacija za portal VOICE.

Bonus video: Reportaža – nema vode u Zrenjaninu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare