Foto: Shutterstock

Na današnji dan pre 20 godina, rešenjem sanitarnog inspektora, zbog nedozvoljene količine arsena, u Zrenjaninu je zabranjeno da se voda iz gradskog vodovoda koristi za piće i pripremanje hrane, a građani od tada čekaju da se problem reši i primorani su da kupuju flaširanu vodu.

Upotreba vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremu hrane je zabranjena 20. januara 2004. godine, a iste godine je Izvršni odbor Skupštine opštine Zrenjanin prihvatio Informaciju o aktivnostima na izgradnji fabrike vode u tom gradu, dok su kasnije razmatrane i mogućnosti snabdevanja grada vodom iz Dunava ili Tise.

Tehnološka rešenja za prečišćavanje vode postavljali i isprobavali američki „Universal aqua tehnologic“, nemačko-mađarski „Vaterlink“, italijanski „Kaligen“, kanadsko-mađarski „Zenon“, slovački „Energocontrols“, mađarski „Hidrophil – KFT“, nemački „Linde“, uz dva domaća pilot-projekta beogradskih Instituta za opštu i fizičku hemiju i „Slapa“.

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je krajem 2011. donelo odluku o pokretanju postupka javne nabavke za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode, a od tri ponude odabran je nemački „VTE Vasertehnik“, sa kojim je ugovor o izgradnji fabrike vode potpisan 2012. godine.

„Vasertehnik“ je predstavio vodu za piće dobijenu u pilot-postrojenju u Zrenjaninu, ali je kasnije nova vlast poništila taj ugovor, pa potpisala drugi, sa italijanskom kompanijom „Grupo Zilio“.

Grupa „Zlio“ počela je oktobra 2015. godine radove na izgradnji fabrike vode i zatim je, u nekoliko navrata, isporučivana voda za koju se tvrdilo da zadovoljava standarde i da se samo čeka rešenje sanitarne inspekcije kojim bi se ukinula zabrana upotrebe vode za piće iz 2004. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, Fabrika je prestala sa radom zbog eksplozije koja se dogodila krajem 2020. godine, a vodosnabdevanje grada preuzelo je preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.

Gradski čelnici naveli su tada da je ugovor sa Fabrikom vode raskinut jer investitor nije ispunio obaveze, kao i da se traže nova rešenja, dok su iz Fabrike vode tvrdili da su otklonili posledice i nedostatke, te da su spremni da isporučuju zdravu pijaću vodu, ali da ih preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ sabotira.

Fabrika vode Zrenjanin
Fabrika vode Zrenjanin Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Fabrika je iz drugog pokušaja, januara 2022. godine prodata za 417 miliona dinara firmi „Pannonian water DOO“ iz Beograda, ogranku arapske firme „Metito“ koja će u Zrenjaninu navodno graditi i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Usledili su zatim radovi na rekonstrukciji i dogradnji tog postrojenja za prečišćavanje vode za piće, što je i deo ugovora koji je potpisan u Vladi Srbije, između Kompanije „Metito Utilities Ltd“, Ujedinjeni Arapski Emirati i Grada Zrenjanina.

Početkom decembra prošle godine iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ saopšteno je da je „Pannonian Water“ počeo sa probnim preuzimanjem sistema za vodosnabdevanje grada, i da je reč o prvoj fazi realizacije ugovornih obaveza koja podrazumeva isporuku vode bez boje, ukusa i mirisa, ali da je i dalje na snazi zabrana upotrebe vode za piće.

Zrenjaninci su 2024. godinu dočekali uz vodu bez mirisa i ukusa, ali i uz brojne komentare na društvenim mrežama kako zbog „nove vode bojleri pucketaju“ i kvare se, a filteri za prečišćavanje vode u kućni uslovima se iznenađujuće brzo začepljuju.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura nedavno je izjavio da je došlo do pomeranja termina za dobijanje „bele“ vode, koja je za tehničku upotrebu, zbog niza okolnosti koji se tiču dobijanja raznih dozvola i tehničke dokumentacije.

Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina FOTO: Grad Zrenjanin

Ukazao je da pitanje zdrave pijaće vode ne postoji samo u Zrenjaninu, već u još dvadeset lokalnih jedinica u Vojvodini, ali da je taj grad prvi gde je doneta takva zabrana i naveo da na pedesetak kilometara odatle postoji mesto u kome voda sadrži više štetnih materija, a ipak nije zabranjena za piće.

BONUS VIDEO Kako žive Zrenjaninci bez pijaće vode i fabrike vode? Do sada su na flaširanu vodu navodno potrošili preko 150 miliona evra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar