Foto: Shutterstock

Zrenjanin će 20. januara obeležiti 20 godina od donošenja rešenja sanitarnog inspektora za zabranu korišćenja vode iz gradskog vodovoda za piće i priremu hrane, zbog prekomerne količine arsena, saopštilo je danas udruženje Kreni-promeni Zrenjanin.

Tim povodom predstavnica pokreta Kreni-promeni u Zrenjaninu Zorica Čordašić najavila je da će od 9 do 11 sati razgovarati sa građanima i organizovati potpisivanje peticije u okviru akcije „Voda za Vojvodinu“ na velikoj pijaci.

Peticijom će se tražiti da na svim javno dostupnim česmama piše „Voda nije za piće“, da na računima koje dostavlja Javno-komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ piše „Voda nije zdravstveno ispravna“ i da predstavnici zainteresovanih građana prisustvuju sledećoj sednici Skupštine grada Zrenjanina, na kojoj bi se javno raspravljalo o navedenim zahtevima.

Pročitajte još

U saopštenju se podseća da je na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja dobijen izveštaj za grad Zrenjanin i sva naseljena mesta Zavoda za javno zdravlje od 29. novembra 2023. i da on pokazuje da „svi ispitani uzorci vode nisu bezbedni za piće“ u skladu sa Zakonom o bezbednosti grane i preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Dodaje se i da su uzorci vode „higijenski neispravni“.

BONUS VIDEO Danas je termin za puštanje u rad fabrike vode: Da li će poteći tehnička voda u Zrenjaninu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar