Zorana Mihajlović Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ ZORAN PETROVIC/ bg

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da nijedna odluka u vezi sa projektom Jadar kompanije Rio Tinto, niti bilo kojim drugim u oblasti rudarstva, neće biti doneta na štetu građana Srbije i da će biti poštovani svi standardi zaštite životne sredine.

„Nalazimo se u predizbornoj godini i očekivano je da vidimo pokušaje pojedinaca da stupe na političku scenu. Iza zelenog lista se krije politika. Pitanje životne sredine je iznad politike, jer je to pitanje za sve nas i tiče se svakoga. Ali, ne razumem one koji su protiv svake vrste razvoja i koji su uvek protiv“, rekla je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Ona je navela da su rezerve minerala jadarit u okolini Loznice, gde istraživanje sprovodi Rio Tinto, 158 miliona tona.

„Iz jadarita se dobija litijum, koji je kritični materijal u svetu, bez kojeg nema zelene agende, nema mobilnih telefona, laptopova, automobila. Niko još uvek ne zna kakav će biti uticaj prerade rude na životnu sredinu, jer studija nije završena. Ono što znamo je da, ako građani na referendumu odluče da imamo rudnik litijuma, da će to biti podzemni rudnik, sa potpuno novom tehnologijom“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da su političari koji su protiv projekta Jadar izdavali dozvole za istraživanje.

Rio Tinto je, kako je podsetila ministarka, u Srbiju došao 2002. godine, a 2004. je dobio prva istražna prava.

Bonus video  – Nova.rs u Jadru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare