Foto:FoNet/Zoran Mrđa; Dragan Mujan /Nova.rs

Ministarka rudastva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je njena jučerašnja poseta Majdanpeku bila sa namerom da se okupe mediji i svi oni koji žele da čuju i odluče kome da veruju, struci i činjenicama ili poslaniku i ekološkom aktivisti Aleksandru Jovanoviću Ćuti koji je za nju obična "štetočina".

„Otišla sam u Majanpek samo da zamolim struku da kaže činjenice koje se tiču sanacije planine Starica. Nisam otišla tamo da bih ubeđivala političke aktiviste, to je njihovo pravo i njihov način funkcionisanja. Pozvala sam profesore sa Rudarskog fakulteta, rudare, licencirane projektante i sve one koji znaju bolje od nas, da vide da li treba da se radi sanacija ili ne. Na kraju dana bilo jasno da sanacija treba da se izvrši“, rekla je Mihajlović, odgovarajući na pitanje novinara, pre konferencije „Kako da se predstojeće zime potroši manje struje u Srbiji“.

Ona je rekla da se juče moglo čuti da Jovanović i njegovi saradnici žele da zatvore rudnike i rudarstvo u Srbiji.

„U prvoj rečenici Jovanović i njegovi saradnici kažu ‘ne’, a u drugoj da treba stati sa saniranjem Starice, da ne treba niko da dira naše zlato i bakar. Onda ako građani Majdanpeka misle da treba da se zatvore rudnici i ako misle da ostanu bez posla, jer tamo radi 1.500 ljudi iz Majdanpeka, onda treba da veruju Jovanoviću“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je pre četiri godine opština Majdanpek bila devastirana kada je radio „RTB Bor“ i da je danas ta opština u drugoj grupi po razvijenosti.

„Moj lični utisak je da mi imamo narodnog poslanika (Aleksandar Jovanović Ćuta) koji je sada u Skupštini i kada pogledate šta je sve on radio u prethodnom periodu, on je za mene jedna obična štetočina. Dakle, imali ste čoveka koji je hteo da radi malu hidroelektranu i koji je, kada nije dobio mogućnost da to radi, postao protivnik svega i aktivista“, rekla je ona.

Mihajlović je rekla da je Jovanović, nakon toga krenuo da uništava investicije, opremu, što je „štetočinski“, kao i da je pokrenuo priču u vezi sa litijumom u Jadru „što su sve laži, nisu čak ni poluistine“.

Ona je rekla da je Jovanović u Majdanpeku naterao svoje aktiviste da se popnu na Staricu „što je nebezbedno jer se oko planine nalaze minska polja“.

„Naterao ih je da silaze dole, da skidaju i sklanjaju štapine. Za mene je to zaista vrlo štetočinski“, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je potrebno raditi u skladu sa zakonom i odgovoriti na svaku rečenicu u vezi sa rušenjem Starice i gašenja i zasutavljanja rudarstva u Srbiji.

Mihajlović je juče obišla radove na sanaciji stenske mase na planini Starica kod Majdanpeka i razgovarala sa ekološkim aktivistima, među kojima je bio i Jovanović, koji mesecima ometaju radove.

Bonus video: No problem, na Starici je sve ok: Ćuta i Zorana se žestoko sukobili u Majdanpeku 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare