Foto: printscreen/Tanjug

Sa više od 8.000 zaraženih dnevno i 40 umrlih, epidemiološka statistika je nikad gora, a glavni razlozi za to su nepoštovanje mera i ispuštena šansa da se tokom leta vakciniše veći broj građana, izjavio je danas koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić.

„Došli smo do kraja i ne možemo ići unazad, ovi brojevi će ići samo nagore“, rekao je Bekić za RTS i dodao da se u ovakvoj situaciji mora razmišljati o uvođenju drastičnijih mera, pa i zatvaranju, ali samo ukoliko bi se to vreme iskoristilo za ubrzanu vakcinaciju.

On kaže da smo šansu da se izborimo sa epidemijom ispustili u junu i julu i da nam danas umire na desetine ljudi.

„Što se vakcinacije tiče stigli smo do 53 odsto. Daću primer Portugalije koja je u januaru imala 10.000 zaraženih na dnevnom nivou i 30 umrlih na milion stanovnika, a danas su, zahvaljujući restriktivnim merama i vakcinaciji, na 84 odsto vakcinisanih i imaju svega 50 inficiranih dnevno“, rekao je Bekić.

Kako je naveo, u ambulantama Doma zdravlja Savski venac tokom leta bilo je oko 100 pregleda dnevno, a sada ih je preko 380 i pacijenti dolaze sa sve težom kliničkom slikom, sa temperaturom i upalom pluća.

I pored toga što epidemija bukti, Bekić kaže da interesovanje za vakcinaciju nije veliko i da je najviše zainteresovanih za treću dozu vakcine.

Kada je reč o uvođenju kovid propusnica na pojedinim fakultetima i obaveznoj vakcinaciji zdrastvenih radnika i zaposlenih u javnim službama Bekić je istakao da one ne treba da se odnose samo na pojedine grupe.

„Uvođenje kovid propusnica već je preporuka Kiriznog štaba i ja ih pozdravljam, ali apelujem na druge fakultete, a ne samo na Medicinski i Stomatološki, da uvedu kovid propusnice. Vakcinacija zdravstvenih radnika je neophodna iz više razloga, ali i svih osoba koje rade u prostorijama gde boravi više ljudi, dakle u svim javnim ustanovama“, rekao je Bekić.

Bonus video – Zoran Bekić, direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar