Foto:Ministarstvo za rad

Ministarka Darija Kisić Tepavčević danas je krenula u "nenajavljenu" posetu jednoj od ustanova socijalne zaštite, nakon što srpska javnost već par dana traži odgovore i reakcije nakon šokantnih nalaza iz izveštaja "Zaboravljena deca Srbije". Međutim, ono što je poteglo veliko pitanje danas zašto je ministarka odlučila da prvo poseti dom koji izgleda gotovo savršeno, a neki su ovaj potez ministarke doživeli kao "pranje" od cele priče.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević danas je, kako to tvrdi njeno ministarstvo, nenajavljeno posetila Domsko odeljenje za smeštaj dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju pri Centru za socijalni rad u Šapcu. Tom prilikom, kako tvrdi pomenuto ministarstvo, ona je imala priliku da vidi uslove u kojima borave osobe sa smetnjama u razvoju, kao i nivo usluga koji im je obezbeđen.

Foto:Ministarstvo za rad

Sve te usluge su uglavnom u, kako se navodi, skladu sa standardima propisanim Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite.

„Konstatovano je da je neophodno ojačati kadrovske kapacitete ustanove, kao i da su zaposleni u punoj meri posvećeni korisnicima“, navelo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto:Ministarstvo za rad

Dodaje se još da će ministarka u narednim danima nastaviti ovakve, kako to oni tvrde, nenajavljene posete ustanovama socijalne zaštite.

Tim će obići te ustanove, utvrditi činjenično stanje i kvalitet zaštite korisnika i nakon toga dati preporuke za unapređenje sistema socijalne zaštite„, navelo je ministarstvo.

Foto:Ministarstvo za rad

Međutim, postavlja se pitanje kako je to baš ministarka Kisić Tepavčević odabrala da ode u ovu ustanovu baš u Šabac. Naime, ovo ministarstvo je objavilo slike i video-snimak gde su korisnici tog centra u uslovima koji su potpuno suprotni onim nalazima do kojih je organizacija Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S), koja već mnogo godina u Srbiji prati tretman osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, a gde se konstatuju nehumani uslov, ali i slučajevi torture i zlostavljanja.

Ostaje nejasno zašto je ministarka odabrala baš to odeljenje u Šapcu i da li je to ustanova socijalne zaštite koja ima najgore uslove, o kakvim smo mogli da čitamo u izveštajima.

Sudeći prema slikama i snimku, iz takvog ugla deluje kao da su svi domovi u Srbiji gotovo savršeni, kao i da nema nikakvih naznaka onih užasa, kakvi se navode u izveštaju MDRI-S.

Do sada je javnost ranijih godina, odnosno iz izveštaja „Mučenje kao lečenje“ iz 2007. godine koji je prvi put zaprepastio srpsku javnost, imala prilike da čuje za jednu tadašnju ustanovu koja je imala zastrašujuće uslove, a to je ustanova u Kulini, gde je nakon izveštaja tada bio zabranjen prijem nove dece, a deca koja su boravila izmeštena su u druge domske zajednice.

U tom izveštaju iz 2007. godine pominju se i drugih sedam ustanova koje su istraživači tada posetili: neuropsihijatrijske bolnice u Vršcu i Kovinu, Dom za duševno obolela lica u Čurugu, Specijalna ustanova za lica ometena u rzavoju u Veterniku, Specijalna ustanova „Gvozden Jovančićević“ u Velikom Popovcu, Zavod za zbrinjavanje odraslih „Male pčelice“ u Kragujevcu, Dom za decu i omladinu „Kolevka“ u Subotici, Dom za decu i lica ometena u razvoju „Dr Nikola Šumenković“ u Stamnici.

Foto:Ministarstvo za rad

Spisak osam ustanova koje su monitoring timovi posetili tokom 2019. godine nakon kojeg je napravljen izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“ poznat je srpskim vlastima, ali MDRI-S i DRI nemaju dozvolu da ove informacije učine javno dostupnim.

Tako da je nepoznato da li se ova ustanova u Šapcu zaista nalazi na spisku tih posećenih ustanova za ovih 14 godina, a među kojima se u nekim došlo do tih zastrašujućih navoda. Inače, Dom u Šapcu postoji od 2010. godine i sagrađen je republičkim sredstvima. Tako ostaje otvoreno pitanje kako ovako strašni uslovi iz izveštaja MDRI-S postoje u ustanovi koja postoji samo 10 godina.

Inače, poseta Darije Kisić Tepavčević Šapcu pokrenula je lavinu reakcija na društvenim mrežama, gde su mnogi ovo doživeli kao „čisto pranje“ od cele priče o zlostavljanju.

Podsetimo, ovo ministarstvo je ranije danas formiralo i stručni tim koji treba da obiđe sve ustanove i ispita ove navode, a među članovima su ministri Vlade Srbije Zlatibor Lončar i Ratko Dmitrović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare