žena; nasilje
Foto: Connection One / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević formirala da je danas stručni tim koji će obići ustanove socijalne zaštite za smeštaj korisnika.

Ovaj potez resorne ministarke dolazi nakon što je srpsku javnost uznemirio izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“ koji je uradila Incijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S).

Tim će obići te ustanove, utvrditi činjenično stanje i kvalitet zaštite korisnika i nakon toga dati preporuke za unapređenje sistema socijalne zaštite.

Ovaj tim će činiti ministarka Darija Kisić Tepavčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, zaštitnik građana Zoran Pašalić, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, kao i pomoćnice ministarke za socijalnu zaštitu Biljana Zekavica i za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

U timu će, takođe, biti predstavnici Inspekcije socijalne zaštite, Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, predstavnik humanitarne organizacije „Dečije srce“, kao i profesor Defektološkog fakulteta Goran Nedović.

Inače, ministarka Kisić Tepavčević je jutros bila u nenajavljenoj poseti Domskom odeljenju za smeštaj dece mladih i odraslih pri Centru za socijalni rad u Šapcu.

Podsetimo, izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“ zabeležio je nehumane uslove u kojima borave i žive deca i osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Ovaj izveštaj objavio je i nalaze u kojima je otkriveno zlostavljanje i slučajeve nasilja nad korisnicima ovih ustanova socijalne zaštite.

Iako je resorno ministarstvo prvobitno pre dva dana nakon što je ovaj izveštaj dospeo u medije tražio od autora da hitno i neodložno dostave dokaze o tim navodima, ministarka Kisić Tepavčević se tog dana našla sa autorima izveštaja i tom prilikom obećala formiranje ovog tima.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, reagovao je juče na ovaj uznemirujući izveštaj navodeći da su to slike iz „2012. godine kada su na vlasti bili funkcioneri Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i Marinika Tepić, kao i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić“. On je naveo tada i da će lično obići te ustanove da bi se uverio kako ta deca žive.

Dragan Đilas je odgovorio ubrzo Vučiću da tom izjavom obmanjuje javnost i da bi Vučiću „bilo bolje da ćuti umesto što zbog stanja u tim ustanovima krivi bilo koga ko je bio na vlasti pre 10 godina“.

Inače, ovo nije prvi put da je srpska javnost ostala šokirana ovakvim saznanjima, već je ova priča mnogo starija, kao što je ranije pisala Nova.rs prvi izveštaj MDRI-S o stanju u ovim ustanovama socijalne zaštite objavljen je još 2007. godine sa gotovo identičnim nalazima, a još jedan izveštaj je napravljen 2012. godine ali je prošao bez nekih većih reakcija u javnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare