ZLF podneo Predlog zakona o zabrani reklamiranja igara na sreću Foto: Shutterstock

Zeleno-levi front (ZLF) je u Skupštini Srbije podneo prvi u nizu Predloga zakona o izmenama Zakona o oglašavanju, kojim se upodobljava način reklamiranja kockarnica i kladionica, izjavila je poslanica ZLF Biljana Đorđević.

Ona je na konferenciji za novinare istakla da su brojne naučne studije pokazale direktnu vezu između reklamiranja kockanja i razvoja patološkog kockanja, zbog čega je najefikasnija mera mnogo restriktivnije regulisanje oglašavanja kockanja.

Đorđević je navela da se Predlogom zakona predviđa potpuna zabrana reklamiranja igara na sreću u javnom prostoru i posredstvom elektronskih medija.

Dodala je da bi to uključivalo i zabranu isticanja žiga ili druge oznake priređivača igara na sreću i u oglasnoj poruci kojom se ne oglašava samo priređivač igara na sreću, osim na samim kockarnicama i kladionicama.

To bi zaustavilo svako javno reklamiranje, uključujući i reklamiranje posredstvom sponzorstava sportskih klubova i sportskih takmičenja, istakla je Đorđević.

Ona je rekla da je Predlogom predviđeno i da objekat u kome se priređuju igre na sreću na fasadi ne sme da ima likove, zvučne ili pokretne, svetlosne i trepćuće efekte, ili bilo koji drugi atraktivan sadržaj koji bi privlačio pažnju.

PROČITAJTE JOŠ:

Đorđević je istakla da je Predlogom predviđena i potpuna zabrana promotivnih aktivnosti priređivača igara na sreću, u vidu davanja prava na besplatno korišćenje njihovih usluga, i ograničavanje internet oglašavanja samo na zvanične stranice samih priređivača igara na sreću.

Dodala je da Predlog predviđa da na fasadama objekata u kojima se priređuju igre na sreću, kao i u samim objektima, moraju da budu prikazane upozoravajuće poruke o štetnosti zavisnosti od kocke i poruke akreditovanih ustanova koje se bave borbom protiv zavisnosti.

Istakla je da je Predlogom predviđeno da se u svim humanitarnim aktivnostima zabrani pominjanje ili korišćenje imena i žiga priređivača igara na sreću.

Ona je navela da Srbija prema broju stanovnika ima tri puta više kladionica od Italije, pet puta više od Velike Britanije i šest puta više od Španije.

BONUS VIDEO: Država u funkciji kockarske industrije: Koliko građani troše novca u kladionicama?

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare