Zlatibor: Jezero koje je preplavilo Srbiju

Društvo 19. dec. 202022:30 > 22:5722 komentara
Podeli:
Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Ni jedna vest koja dolazi sa Zlatibora, kao što je novi izgled jezera, odavno nije izazvala veću medijsku pažnju i komentare na društvenim mrežama. Polemika se uglavnom ticala ukusa i ličnih stavova na izgled, rekonstrunkcija i funkcionalnost nisu bile teme. Tranzicija gradnje kroz koju najposećenija turistička destinacija u Srbiji prolazi, nije svima po volji. Još uvek je veliki broj onih koji veruju da je urbani deo sve što čini Zlatibor a ne svega 1,4% ukupne teritorije ove planine. Dok jedni hvale a drugi kude, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, ponosan je na sve što je do sada urađeno na jezeru, koje je već postalo atrakcija iako sve nije završeno. Jezero će na proleće dobiti i dužnu fontanu u svom središnjem delu a tokom zimske sezone pretvaraće se u klizalište.

Piše: Slavica Panić

Svi oni koji ovih dana borave na Zlatiboru, nisu propustili priliku da se fotografišu pored jezera. Novi izgled je svakako utisak jer ono staro jezero, puno mulja, trave i šiblja, iz koga su iskakale žabe sada je napunjeno pijaćom vodim, čisto i prozirno. Tu su i prateći efekti koji su za nečiji ukus dodatni ukras dok dugima deluju suvišno. Evo šta za portal Nova.rs kažu oni koje smo sreli pokraj jezera na Zlatiboru:

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Aleksandar: Znam kako je bilo, dolazim povremeno i svakako je lepše, mnogo je lepše. Verovatno će privući više turista nego inače. Nije sad baš wau wau ali je svakako daleko lepše nego ranije.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Milesa: Mnogo je lepše, čistije, urednije a noću je fascinantno, deluje nekako svetski i sve izgleda nestvarno. Čitala sam komentare ali ja sam uvek za lepotu, za novo a pre svega čisto, ja sam oduševljena.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Živko: Sada je prelepo, ja ovde živim i uživam sada u ovome. Sve je očišćeno, nije više ruglo, ne može da se poredi sa onim kako je bilo, sada je mnogo lepše, neuporedivo.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Ivana: Jezero je prelepo, mozda malo ubija tradiciju i planinski ambijent jer je moderno i možda više pripada urbanoj sredini ali je sada čisto i baš mi se dopada.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Samir: Jezero je fenomenalno, prelijepo. Nisam odavno bio ovdje i vidim da je sve u novom ruhu i da se stvara neki novi fini ambijent. Na Zlatiboru je uvjek lijepo ali sa ovim nekim novim dešavanjima i novim momentima je još ljepše.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Rekonstrukcija jezera je bio značajan inveticioni projekat u strategiji razvoja lokalne samouprave koji je pored svih radova na samom jezeru zahtevao i izgradnju kolektora dužine 700 a dubime dvanest metara. Mesecima se radilo danonoćno da bi centralni deo Kraljevih Voda dobio nov izgled. Pored jezera popločan je trg i urađeno podno grejanje, staze, klupe, lokali koji će prodavce skloniti sa ulice. Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović kaže da su navikli da ih kroz sve što rade prate kritike koje su najčešće zlurade ali da je njihov zadatak da idu napred, rade u interesu građana, opštine i čitave Srbije a da su rezultati njihovog rada najbolji odgovori na takve kritike.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Mi razvoj svoje opštine postavljamo tako što konsultujemo renomirane inostrane i domaće institucije i stručnjake i radimo po preporukama struke. Poštujemo i ideje naših predaka koji su imali vizije i za gondolu, za jezero i razvoj Zlatibora samo što tada nisu imali novac da to i realizuju. Naravno da pratimo savremene tokove jer mi se bavimo uslugama a da nismo pratili razvoj svetskih turističkih destinacija, ostali bi na nivou prvobitne zajednice. Danas ljudi, pre svega mladi, traže nešto novo, avangardno i mi treba nekom da se izvinjavamo zato što to želimo da pružimo, što smo uredili svoje mesto, što smo u njega udahnuli život, sreću i radost a voda je život. To jezero je bilo dotrajalo, zapušteno i prljavo, moralo je da pretrpi veliku rekonstrukciju i uređenje. Jezero koje su izgradili naši preci mi smo modernizovali, osvetlili i napunili vodom za piće i produžili mu život“, kaže za portal Nova.rs Milan Stamatović.

Foto:Zlatibor turistička organizacija

Negativne komentare koji su ispratili novi izgled jezera Stamatović vidi kao stalnu potrebu da se nečiji rad omalovaži, bez pokušaja sagledavanja šire slike i koncepta razvoja Zlatibora.

Povezane vesti:

„Strategiju razvoja naše opštine, u saradnji sa domaćim stručnjacima, radio je norveški institut Niva a projekte koje sada radimo crpimo iz te strategije. Rasvetu za jezero i trg, kao i buduću fontanu, za nas radi i radiće nemačka kompanija iGuzzini, pa ako neko vređa tu rasvetu onda vređa i tu kompaniju. Ta ista firma ovakve i slične projekte realizuje i u drugim zemljama pa se ti isti kritičari tome, tamo negde u belom svetu oduševljavaju a na Zlatiboru to ne valja, ovde je kič i neukus. Projekat gondole realizujemo sa takođe četiri svetske kompanije i uspešno ga privodimo kraju. Ministarka Zorana Mihajlović je svojevremeno izjavila da smo nabavili polovnu opremu od firme koja je u stečaju. Zamislite taj neukus, laž, bruku i sramotu za državu Srbiju, da se u skupštini iznese takva neistina i oljaga jedna svetska kompanija. Kao što smo do sada radili, nastavićemo i dalje sa dobrom voljom i namerom a sve što drugi govore, ne govore o nama već o sebi“, zaključuje Stamatović.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Veštačko jezero na Kraljevim Vodama na Zlatiboru, izgrađeno je 1947.godine kao svojevrstan dekor turističkog naselja. Dužina jezera je 150 a širina 50 metara. Od tada pa sve do danas okruženo je borovima i pešačkim stazama, predstavlja srce ove planine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar