Foto M.Isailović

Grejna sezona u Nišu je počela sa zakašnjem, kako zbog lepog vremena, tako i zbog uštede gasa, ali ne i za stanare novoizgradjene zgrade u Igmanskoj ulici. Iako su uredno isplatili svoje stanove, grejanje još nemaju jer investitor „Šampion gradnja“ još taj objekat sa četrdesetak stanova nije priključio na gasovodnu mrežu.

Stanari ističu da su krajem oktobra dobili obećanje da će gas biti priključen za dve do tri nedelje, a sad je taj rok pomeren za kraj novembra ili početak decembra. Prema njihovim rečima, sve je izvesnije da će Novu godinu dočekati bez grejanja.

Miloš Najdanović, jedan od stanara zgrade u Igmanskoj, rekao je da poslednja informacija koju su dobili od upravnika zgrade je da nedostaje dokumentacija za overu tehničkog prijema, što je pak uslov za dobijanje upotrebne dozvole i priključenje na gasovodnu mrežu.

Foto M.Isailović

„Saznali smo da majstor koji je izvodio mašinske radove na sistemu grejanja nema licencu, tako da sada izvođač mora da nađe licenciranog koji će da proveri radove i izda sertifikat da je sve dobro završeno. Rekli su nam da će posao da se završi do 1. decembra, ali mi ne znamo šta do znači, da li će da se završi sertifikacija ili sve oko upotrebne dozvole i povezivanja na gas“, rekao je Najdanović.

Kako stvari sada stoje, dodao je Najdanović, njegova supruga i on moraće da izdvoje 1.000 evra kako bi kupili još jednu klimu jer ne mogu čitav stan da greju jednom klimom koju imaju.

Najdanovićeva supruga Milica Savić rekla je da se u istoj situaciji nalaze i ostali stanari, da su prinuđeni da kupuju grejalice, klime i druga grejna tela kako se ne bi smrzavali.

PROČITAJTE JOŠ

„Investitor naravno ne razmišlja da nam zbog toga nadoknadi štetu. Kaže da nam je svejedno da li plaćamo struju ili gas, ali nama nije svejedno, kupili smo stanove sa podnim grejanjem i želimo da to imamo. Međutim, svakog dana čujemo nove rokove, počeli su od pet do šest dana, pa dve nedelje i došli smo na kraju do jednog meseca. Mi smo sada praktično u milosti investitora, kada nam pusti grejanje pusti. On nema nikakvu odgovornost prema nama i ne snosi nikakve posledice“, istakla je Savić.

Prema njihovim rečima, investitor još stanarima nije omogućio ni uvid u ugovore o grejanju tako da strepe šta će ih i tu sačekati.

„Ugovorom o kupovini stana je predviđeno da je Jugorosgas ditributer gasa, a da mi grejanje plaćamo investitoru. Komšinica je tražila nedavno da vidi nacrt ugovora o grejanju, ali je on odbio da joj dostavi. Kada je rekla da će doći sa pravnikom da pogleda taj ugovor, odgovorio je da na taj način neće da razgovora, tako da imamo opravdan razlog za strah“, izjavili su Savić i Najdanović.

Marko Bogosavljević, takođe jedan od stanara zgrade u Igmanskoj rekao je grejanje nije jedina stvar koju investitor nije na vreme završio, već su, dodao je, kasnili i mnogi drugi radovi.

Foto M.Isailović

„Po ugovoru o kupovini stana koji imam zgrada je kompletno trebalo da bude završena do kraja 2021. godine. Mi smo se jula uselili, a ovde je još bilo gradilište. Morali smo mi da jurimo majstore da završavaju stanove. Morao sam nedavno da idem na drugo gradilište investitora da bi našao majstora koji će da nam popravi balkonska vrata. U svakom stanu još po nešto nedostaje“, rekao je Bogosavljević.

Dušan Stanković, vasnik „Šampion gradnje“, firme koja je finansirala izgradnju zgrade u Igmanskoj ulici zamolio je stanare za razumevanje i istakao da čini sve što je u njegovoj moći da gas što pre bude priključen.

Ukoliko sve bude kako treba, dodao je Stanković, to bi trebalo da bude krajem novembra ili početkom decembra.

„Što se tiče mašinskih instalacija svi radovi su završeni i komisija je potvrdila da je sve dobro urađeno. Očekujemo od izvođača radova dokumentaciju da bi mogli da je kompletiramo i predamo za tehnički prijem zgrade. Nakon toga sledi slanje zahteva za dobijanje upotrebne dozvole, a to su dužni da nam daju u roku od osam dana. Sa tom dokumentacijom sklapamo ugovor sa Jugorosgasom i onda puštamo gas. Kada će to biti ne zavisi od mene. Ja vodim taj posao, ali zavisi mnogo od faktora u okruženju, od ekspeditivnosti i profesionalnosti zaposlenih i u družavnom i u pravatnom sektoru”, izjavio je Stanković.

Prema njegovim rečima, razlog kašnjenja u priključenju grejanja je “administracija”, kao i to što je izvođač kasnio sa radovima.

Foto M.Isailović

Dodao je da je čitavu procedure produžilo to što Jugorosgas traži za priključenje gasa da zgrada prođe tehnički prijem i da ima upotrebnu dozvolu da bi priključila gas, što naša javna preduzeća, poput Elektrodistribucije, toplane i vodovoda ne traže.

Stanković je istakao da stanari zgrade u Igmanskoj, sve dok gas ne bude priključen, nemaju nikakve troškove u vezi tog grejanja.

BONUS VIDEO Katarina Lazarević i Sandra Blažić: Kupiti stan, jer je nemoguće preživeti sa cenama zakupa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar