Tomislav Žigmanov Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je večeras da u Srbiji još uvek ne postoji jedinstveni registar nasilnika – ni onih koji su osuđeni za seksualno uznemiravanje, ni onih koji su odgovorni za femicid.

„Vi sada imate situaciju da zbog nepostojanja tog registra, nevladine organizacije mahom vode evidenciju o tome koja je žena ubijena iz razloga rodno zasnovanog nasilja. To bi po nama trebalo da vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP)“, rekao je Žigmanov za televiziju Insajder.

U proteklih deset godina ubijeno je 300 žena, što je, prema njegovim rečima, činjenica sa kojom se ne sme miriti.

Dodao je da je Srbija ratifikovala Istanbulsku konvenciju 2013. godine, nakon čega je usledila pravna nadogradnja zakonskih rešenja o tome da je svaki oblik nasilja koji je rodno zasnovan jasno iskazano krivično delo koje se mora sankcionisati, ali da postoji pitanje primene tih zakona.

„Sa jedne strane problem je sa primenom zakona, sa druge strane problem je, kako bih rekao, jedna vrsta kulture nasleđa patrijarhalnih obrazaca, mizoginije koja je često stereotipno prisutna, raširenom agresijom kojoj vidimo da smo svedoci“, rekao je Žigmanov.

BONUS VIDEO: Serija femicida se nastavlja: Čak 80 odsto žena u Srbiji osetilo je neki oblik nasilja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar